Misteri atau Bug ?

Di bawah ni saya dapat dari seorang rakan. Boleh cuba di PC masing - masing. Hanya untuk OS Windows sahaja.

Misteri 1:
Kat Pc memasing, sila create new folder dan cuba namakan CON.
Amacam? Boleh?


Misteri 2:
Bukak microsoft word yang baru. Taip: "=rand (200, 99)" tanpa pembuka dan penutup kata ("). pastu tekan enter button.
Haaaaa kuar apa tu?
(setiap pc mempunyai hasil yang berlainan)

Misteri 3:

Bukak Notepad.

Type "Bush hid the facts"

(tanpa pembuka dan penutup kata)

Save guna apape je file name.

Close.

Open semula file tu..

Haaa... kuar apa pulak..

Misteri 4:

pennguna window XP - nak menang solitaire dgn satu langkah?
tekan ALT + SHIFT + NO 2 ( SERENTAK)

--- Saya mencuba misteri misteri yang diberikan di atas, hasilnya untuk misteri nombor 1 memang tidak boleh saya lakukan. Untuk misteri nombor 2, hasilnya memang menakjubkan. Untuk misteri nombor 3, tiada apa apa yang berlaku dan misteri no.4 pula gagal dilaksanakan kerana saya pengguna Vista.

Gangguan Internet

Menurut The Star Online, kabel internet dasar laut antara selatan Itali dan utara Mesir mengalami kerosakan dan ianya memberi kesan terhadap perkhidmatan internet di Malaysia. Menurut TM, akses kepada laman web di Eropah akan menjadi perlahan. Perkhidmatan dijangka pulih pada 31 Disember 2008.

Perkhidmatan internet yang sememangnya lembab di Malaysia akan semakin bertambah lembab akibat kerosakan ini.

Selamat Hari Raya Aidil Adha


Agak terlambat untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua. Warga FPM bercuti panjang kerana ramai yang menyambung cuti sehingga selepas hari keputeraan Sultan Selangor pada Khamis ini. Beberapa orang pensyarah baru telah melaporkan diri ke FPM, antara yang saya kenal ialah Encik AP-Azli (AP) yang merupakan bekas pelajar saya. Beliau akan berada di dalam program IS222. Encik AP-Azli merupakan graduan diploma kita di Segamat sebelum memperolehi ijazah Sarjana Muda dan Sarjana di FPM, Puncak Perdana. Encik AP pernah bekerja di sebuah syarikat perisian pengurusan rekod. Seorang lagi yang saya kenali ialah Puan Hasnah Hashim, yang merupakan rakan sekelas saya ketika di UiTM dahulu. Puan Hasnah mempunyai blognya sendiri iaitu Has -My World . Puan Hasnah mempunyai pengalaman yang luas kerana pernah bekerja di beberapa tempat, antaranya ialah di HDC. Puan Hasnah akan menyertai program IS221.

Empat kakitangan Perpustakaan Kelantan terbunuh

Gambar mangsa kemalangan dari kiri : Wan Mustafa, Nik Farah, Anidah dan Munirah. (Gambar diambil dari Kosmo Online)

KUALA KRAI 30 Nov. - Empat kakitangan Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Kelantan terbunuh setelah kenderaan yang mereka naiki bertembung dengan sebuah bas ekspres di kilometer 107 Jalan Kota-Bharu Gua Musang 4.20 petang ini.

Mereka yang terbunuh dalam nahas ketika hujan itu ialah pemandu, Wan Mustafa Wan Mohamad, 56, Nik Farah Shanih Nik Baihasan, 33, Anidah Mohamad, 55, dan Munirah Mohamad,44.

Mereka dalam perjalanan pulang ke Kota Bharu setelah selesai urusan tugas di Kuala Kumpur. Kesemua mereka meninggal di tempat kejadian. - Utusan

Gambar dari Berita Harian Online

-- menurut En Azmi, pensyarah kanan program IS220, arwah Munirah Mohamad merupakan rakan sekelasnya ketika di ITM, sementara arwah Nik Farah serta Anidah juga merupakan graduan program kita ketika zaman ITM. Al Fatihah .

Kemalangan




Encik Md Khir Johari, pensyarah kanan program IS220 telah terlibat di dalam satu kemalangan jalan raya pada hari Khamis 20 November 2008. Kejadian berlaku di simpang hadapan pangsapuri Resak, Puncak Perdana pada jam 3.45 petang apabila sebuah kereta Kancil yang dipandu oleh seorang pelajar perempuan sebuah IPTS di Shah Alam memandu melulu untuk memasuki simpang sehingga menyebabkan kereta yang dipandu oleh Encik Md Khir tidak sempat mengelak. Encik Md Khir terselamat dalam kejadian tersebut tanpa sebarang kecederaan begitu juga dengan pemandu kereta Kancil. Kerosakan kereta Encik Md Khir dianggarkan sekitar RM 10,000. Antara yang berada ditempat kejadian ialah Encik ASO dan Puan Yati Husin (221), Encik Nizam, En Kamarul Azwan dan En Ahmad Zam (222), En Husain (223), En Ahmad Nazri (PhD), En Izhar (Staf Pentadbiran FPM) dan En Ali (Bendahari Puncak Perdana). Berhati - hati di jalan raya

Toyota Altis milik Encik Md Khir remuk dalam kejadian semalam


Kereta Kancil berpusing tiga kali sebelum tersadai atas bahu jalan






Keganasan di Kuala Lumpur








Pemandu buat 'drift' kena belasah

  • Isnin, 10 November 2008 12 Zulkaedah 1429

Oleh Ifwan Tun Tuah
ifwan@bharian.com.my

KUALA LUMPUR: Lima termasuk dua wanita cedera dibelasah sekumpulan lelaki sedang membantu mangsa kemalangan di Jalan Loke Yew di sini, awal pagi semalam, kerana didakwa melakukan provokasi.

Kejadian jam 4 pagi itu dikatakan berpunca apabila pemandu Proton Iswara hitam yang tidak berpuas hati dengan kesesakan akibat kemalangan itu memandu secara berbahaya sambil membunyikan hon berulang kali.

Pemandu itu turut didakwa melanggar sebuah kereta yang diletakkan berhampiran lokasi kejadian sehingga mencetuskan kemarahan kumpulan lelaki terbabit yang kemudian memecahkan cermin belakang keretanya sebelum dia beredar.

Bagaimanapun, pemandu itu dikatakan berpatah balik kira-kira setengah jam kemudian dan sekali lagi melakukan aksi berbahaya termasuk 'drift' di lokasi sama sebelum kenderaannya terbabas dan melanggar sebuah lagi kereta.

Pemandu itu kemudian cuba melarikan diri dengan memandu ke arah Jalan San Peng kira-kira 30 meter dari tempat kemalangan, sebelum dikepung kumpulan berkenaan.

Kumpulan lelaki terbabit kemudian dikatakan merosakkan kereta itu menggunakan topi keledar, kayu dan batu sebelum menarik pemandu dan empat penumpang kenderaan itu keluar dan membelasah mereka.

Difahamkan, tiga daripada mangsa termasuk seorang perempuan dimasukkan ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) dan Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan dan dibenarkan keluar beberapa jam kemudian.

Timbalan Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Superintendan Sulaiman Salleh, ketika dihubungi bagaimanapun berkata tiada sebarang laporan mengenai kejadian itu.

Terdahulu, dalam kemalangan itu, seorang pembonceng motosikal maut manakala empat lagi parah selepas motosikal dinaiki mereka merempuh sebuah kereta yang dikatakan berhenti mengejut di tengah jalan.

Syed Mohd Shahrizal Syed Sahari, 21, yang dijadualkan melangsungkan perkahwinan 23 November ini mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah pada kepala.



Musim Peperiksaan 2008

Selamat menghadapi peperiksaan 2008. Kepada pelajar-pelajar saya yang datang untuk minta tips, nasihat saya, bacalah semua kerana semuanya akan keluar di dalam peperiksaan.

Peperiksaan akan berakhir pada 18 November 2008. Saya akan menyertai kursus 3P bukan sebagai pengajar, tetapi sebagai pelajar dari 24 November 2008. Bersama - sama saya ialah En.ASO, Encik Azmi, Encik Nazri PhD dan Timbalan Dekan Encik Mustafa Darimi

Pergaduhan dan Kecekapan Polis

Saya telah memperolehi rakaman video tentang satu insiden pergaduhan yang dipercayai berlaku di Bintulu. Di dalam pergaduhan ini boleh dilihat seorang lelaki di libas dengan parang. Namun apa yang saya ingin tekan kan di sini ialah kecekapan polis untuk menangani insiden ini. Ini merupakan antara rakaman video insiden pergaduhan di Malaysia yang paling lengkap pernah saya jumpai kerana ianya memaparkan permulaan pergaduhan sehingga segala-galanya berjaya diselesaikan oleh pihak polis. Terdapat beberapa versi kisah pergaduhan ini dimana ada yang mengatakan bahawa ianya adalah pertempuran di antara dua kumpulan iaitu Indon dan orang tempatan.


Jenayah ada dimana-mana.

Video ini boleh dilihat di sini (Youtube)

Close Up Filter

Close up filter merupakan satu alat untuk kegunaan kamera DSLR mengambil gambar-gambar makro. Gambar makro pula ialah mengambil gambar dari jarak yang dekat. Contoh gambar makro adalah seperti di bawah .

Pada kebiasaannya, penggunaan lensa makro diperlukan untuk mengambil gambar makro bagaimanapun harga lensa makro ini agak mahal iaitu berharga lebih dari RM 1000/- . Penggunaan close up filter dianggap satu alternatif kerana satu close up filter hanya berharga sekitar rm 50/-. Close up filter ini mempunyai kekuatan magnifier +1, +2 dan ada yang sehingga +10 untuk satu filter. Saya menggunakan dua close up filter iaitu +1 dan +2 yang saya pasangkan serentak di hadapan lensa saya.

Namun setelah menggunakan close up filter, saya mendapati bahawa cahaya yang masuk ke dalam lensa tidak seperti menggunakan lensa makro. Kurangnya cahaya menyebabkan gambar akan menjadi kurang cantik. Saya terpaksa mencari ruang yang mempunya cukup cahaya. Saya juga menggunakan flash kamera saya namun ini ada risikonya terutama mengambil gambar serangga kerana serangga akan lari setelah terkena cahaya. Di bawah merupakan koleksi gambar - gambar makro menggunakan close up filter yang sempat saya rakam.

Produk Susu dari China Tercemar


Kita dikejutkan dengan berita bahawa produk susu dari China tercemar. Jika kita sangka bahawa pencemaran ini hanya ada dalam air susu, kita tersilap. Sebenarnya banyak produk yang boleh dicemari seperti biskut, aiskrim dan mentega. Tapi, apa sebenarnya yang berlaku?

Berikut merupakan sedikit penerangan dari laman web Kementerian Kesihatan mengenai kes produk susu dari China yang tercemar. Pencemaran ini adalah disebabkan wujudnya kandungan bahan berunsur Melamine di dalam susu.

Apa itu Melamine?
Melamine adalah bahan organik yang antara kegunaannya ialah dalam pembuatan plastik, bahan pembersih, gam, baja dan lain lain. Melamine adalah bahan yang tidak dibenarkan di dalam
semua makanan.

Kenapa Melamine dikesan di dalam susu dan menjadikannya bahaya?
Ia ditambah secara sengaja untuk meningkatkan tahap nitrogen bagi mematuhi standard kandungan protein dalam susu. Ini adalah salah dari segi undang - undang. Saya melihat ini dari sudut ingin keuntungan yang berlipatganda dengan cara menipu orang ramai.

Apa kesannya kepada manusia?
1. kerosakan pada sistem pembiakan
2. pembentukkan batu karang dalam ginjal dan pundi
kencing. Ini boleh mengakibatkan kegagalan ginjal
terutamanya kepada bayi.

Perlu satu pemantaun kepada bayi terutama apabila bayi menangis tanpa sebab ketika kencing, kencing berdarah dan tekanan darah tinggi kepada bayi.

Apakah contoh produk yang mengandungi susu dan sekaligus boleh mendedahkannya kepada melamine ?
i. Susu skim (susu tanpa lemak)
ii. Susu pasteur
iii. Susu UHT
iv. Susu berperisa
v. Susu tepung krim
vi. Susu tepung skim
vii. Susu sejat
viii. Susu pekat manis
ix. Mentega
x. Keju
xi. Ais krim
xii. Yogurt
xiii. Ghee (minyak sapi)

Setakat ini, maklumat yang didapati di laman web Kementerian Kesihatan menunjukkan bahawa risiko di negara kita adalah kurang kerana negara kita tidak mengimport terus susu dan susu tepung dari China, bagaimanapun mungkin produk - produk yang diimport dari negara lain menggunakan hasil susu dari China.

Senarai produk yang disahkan tidak mengandungi Melamine boleh didapati di laman web http://fsq.moh.gov.my/modules/news/ dan juga laman web http://fsis.moh.gov.my/fqc/
Senarai tersebut akan diupdate setiap hari.

Buat masa ini, produk di dalam gambar di atas merupakan antara produk yg disahkan mempunyai Melamine setelah diperiksa oleh pihak berkuasa Singapura. Nama produk ini ialah WHITE RABBIT CREAMY CANDY. Di bawah merupakan kenyataan larangan yang saya ambil dari laman web Food Safety Information System of Malaysia.

23 September, 2008

To all importers / agents,

As a result of a positive detection of melamine in White Rabbit Creamy Candy from China found by Agri-Food and Veterinary Authority (AVA), Singapore, Ministry of Health is imposing a ban towards any importation of this product.

Therefore, a Level 6 (Auto Rejection) Examination Level through FoSIM will be imposed for White Rabbit Creamy Candy from China immediately.

The particulars of the product are as follows:-
a). Product: White Rabbit Creamy Candy
b). Exporter: Shanghai Guan Sheng Yuan Food Ltd,
Shanghai Guan Sheng Yuan Food General Factory,
No. 220, Cao Bao Road, Shanghai, China
c). Importer: BB Foods & Toy Trading,
No. 20A, Jalan Kelewang,
Taman Sri Tebrau,
80050 Johor Bahru, Johor.

All importers / agents are restricted from importing White Rabbit Creamy Candy from China for the time being.

Ceramah Penyediaan SIM


Pada hari Rabu 10 September 2008, satu ceramah mengenai penyediaan modul SIM telah diadakan di bilik seminar FPM dan dihadiri oleh para pensyarah. Ceramah yg diberikan oleh pihak INED, UiTM ini bertujuan memberikan pendedahan kepada pensyarah teknik menyediakan modul SIM. Ini adalah penting kerana pihak Fakulti mempunyai cadangan untuk memperkenalkan mod pembelajaran melalui e-PJJ kepada peringkat Sarjana Muda. Buat masa sekarang, hanya Sarjana Pengurusan Maklumat dan Diploma sahaja yang mempunyai mod ini. Mod e-PJJ membolehkan seseorang itu belajar secara online sahaja dan akan menghadiri kelas (lebih selesa dipanggil seminar) sebulan sekali. Mod pembelajaran ini amat sesuai untuk mereka yang telah bekerja/bekerja luar Selangor.

Program I Rec 29 - 31 Ogos 2008

Program I Rec telah berlangsung di Kompleks Rakan Muda, Klang. Ketika mengunjungi program tersebut pada sebelah pagi hari Sabtu, semangat pelajar - pelajar ini begitu tinggi dan majoritinya berkeadaan ceria. Terima kasih kepada pensyarah penasihat, Cik Ezza dan juga pasukannya kerana menjayakan program ini.
Update : Klik di sini untuk melihat gambar sekitar program (Broken Link sebelum ini telah diperbetulkan, jika masih terdapat broken link sila hubungi saya)

Bendera Malaysia dipasang di Komples Rakan Muda sempena kemerdekaan.

Virtual Keyboard

Apa itu virtual keyboard? Ia boleh ditakrifkan sebagai satu perisian yang berfungsi seperti keyboard di komputer kita. Pengguna akan menaip karakter menggunakan perisian virtual keyboard dimana seseorang itu akan menggerakkan cursor dan 'mouse click' ke atas karakter yang dikehendaki. Maklumat lanjut mengenai virtual keyboard boleh didapati di http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_keyboard.

Kenapa kita gunakan virtual keyboard? Pada kebiasaannya, penggunaan virtual keyboard ialah untuk mengelakkan password kita dicuri menerusi kaedah keylogger (sejenis perisian yang merekodkan setiap karakter yang ditekan di atas keyboard komputer). Maklumat lanjut keylogger boleh didapati di http://en.wikipedia.org/wiki/Keylogger.

Perisian Kaspersky Internet Security 2009 mempunyai perisian Virtual Keyboard yang boleh digunakan setiap kali kita ingin memasukkan username dan password kita. Ia boleh digunakan untuk semua laman web termasuklah e-mel, internet banking. Harga Kaspersky Internet Security 2009 ini ialah RM79/- (harga di Digital Mall, PJ) dan kita akan diberikan lesen penggunaan untuk setahun.

Dibawah adalah contoh virtual keyboard yang saya gunakan di Microsoft Vista saya.

Program Family Day dan Integrasi Komuniti Rekod


Pada 29 Ogos - 31 Ogos 2008, bertempat di Kompleks Rakan Muda Klang, Selangor, akan berlangsung aktiviti hari keluarga di antara para pensyarah dan pelajar dari program Pengurusan Rekod Fakulti Pengurusan Maklumat. Di antara objektif program ini ialah untuk meningkatkan motivasi dan semangat pelajar dan mengeratkan jalinan silaturrahim antara pensyarah dan pelajar.
Pelbagai acara menarik akan dianjurkan seperti Night Walk, Extreme Games, Explorace dan Malam Kebudayaan. Semoga program ini sukses.

Luciana Duranti


Pada 25 Julai 2008, satu ceramah berkenaan bidang pengurusan rekod dan arkib telah diadakan di Bilik Seminar Fakulti di mana penceramahnya ialah Professor Luciana Duranti dari University of British Columbia, Canada. Menurut biodata Prof Duranti yang diperolehi dari laman web University of British Columbia, beliau telah mula mengajar di dalam bidang arkib sejak tahun 1987. Sebelum berpindah ke Canada, beliau merupakan penyelidik dan Professor di University of Rome juga dalam bidang arkib (1982 - 1987), berkhidmat di Arkib Roma (1978-82), dan juga pernah berkhidmat di Italian National Research Council (1974 - 77).

Professor Luciana Duranti juga merupakan Project Director kepada projek InterPARES. Maklumat mengenai InterPARES boleh diperolehi dari laman web www.interpares.org .


GAMBAR GAMBAR SEKITAR CERAMAH PROF DURANTI
Para hadirin menanti kehadiran Prof Duranti, termasuklah Tuan Dekan.

Jurugambar Fakulti sedang mencari sudut yang menarik.

Professor Duranti sedang memberi ceramah di Fakulti.

Antara pelajar-pelajar saya yang turut hadir.

ICA 2008 Exhibition


Saya berkesempatan mengunjungi pameran sempena ICA 2008 di KLCC Convention Center pada Khamis 24 Julai 2008. Saya tiba sekitar jam 12. Pameran yang berlangsung amat menarik perhatian, banyak maklumat tentang situasi terkini dunia rekod dan arkib dapat diperolehi. Ada beberapa booth yang menarik perhatian saya, antaranya TRIM Software, kerana dua bekas pelajar saya bekerja di booth itu. Booth kedua pula ialah Family Search (familysearch.org), seronok berbual dengan petugas booth, seorang warga Amerika bernama Dr.Melvin, tentang genealogy archives. Antara yang menarik di booth itu ialah lokasi arkib di Salt Lake City yang terletak di dalam gunung. Menurut Dr.Melvin, Family Search berada di bawah naungan The Genealogical Society of Utah dan merupakan sebuah pertubuhan berkonsepkan Non Profit Organization. Sebuah booth yang mempamerkan alat untuk fumigation juga menarik perhatian saya. Ia merupakan produk Korea dan diuruskan oleh sebuah syarikat tempatan (www.gemilangzamrud.com). Saya seterusnya singgah lama di sebuah booth yang mempamerkan mesin untuk menukar digital format kepada microfilm. Banyak perkara yang saya bualkan dengan Mr Kelvin yang merupakan pengurus produk tersebut.


Sempat juga saya snap beberapa imej KLCC dan oleh kerana gambar KLCC dah bersepah di internet, maka saya olah kembali imej tersebut menggunakan Lightroom supaya ianya kelihatan berbeza.

Azwan posing depan pintu masuk KL Convention Center

Encik Mus terjumpa pelajar - pelajarnya

Puan Diana dan bakal Dr Farik kita pun ada kat sana

Ceramah BPR di Puncak Perdana


Pada hari Rabu 23 Julai 2008, satu ceramah dari pihak Badan Pencegah Rasuah telah berlangsung di bilik seminar FPM. Ceramah yang dihadiri oleh kakitangan UiTM Puncak Perdana, termasuklah kakitangan FPM, kakitangan keselamatan, kakitangan Pusat Kesihatan dan Kolej bermula kira-kira jam 9.00 pagi.

Koridor FPM di HDR kan



Saya telah mengambil gambar di kawasan koridor ini menggunakan kamera Nikon D60 saya serta tripod ketika musim cuti yang lepas. Tiga keping gambar dirakamkan menggunakan tiga exposure yang berbeza iaitu 0EV, +1 EV dan -1EV. Kemudian saya gabungkan ketiga-tiga gambar ini menggunakan software untuk mendapatkan hasil seperti HDR. Saya touch up sedikit menggunakan Adobe Lightroom.

Teknik HDR





Teknik HDR (High Dynamic Range) dalam fotografi membolehkan gambar seperti di sebelah ini tercipta. Sebenarnya, jika menggunakan kamera, memang sukar untuk mendapatkan imej sedemikian. Jadi untuk mendapatkan imej HDR ini, tiga keping gambar (gambar menara Eiffel ini diambil dari laman web HDRSoft) akan dirakam menggunakan tiga mode yang berbeza. Dalam istilah fotografi ianya dipanggil bracketing, dimana gambar-gambar akan diambil dalam tiga exposure (pendedahan cahaya) yang berbeza, satu positif (dibiarkan terlebih cahaya), satu neutral dan satu lagi negatif (dibiarkan kurang cahaya). Sesebuah kamera hendaklah mempunyai fungsi exposure dan ini biasanya boleh didapati pada kamera DSLR.


Contoh tiga keping gambar adalah seperti di bawah :-Kemudia gambar-gambar ini akan diproses menggunakan software HDR seperti Photomatix. Di bawah merupakan satu contoh gambar yang menggunakan single exposure dan diproses di dalam Adobe Lightroom untuk mendapatkan pelbagai exposure sebelum diproses lagi menggunakan Photomatix untuk mendapatkan efek HDR.

Fotografi


Hobi baru saya ialah fotografi. Ianya bermula secara kebetulan apabila isteri saya berminat dengan bentuk kamera DSLR. Saya kemudiannya mengkaji secara mendalam tentang perbezaan DSLR dan kamera digital lama saya iaitu Sony Cybershot dan mendapati beberapa perbezaan yang ketara terutama dari segi kualiti gambar.

Saya pernah mendengar ungkapan photo speaks a thousand words. Bagi saya, sekeping foto itu boleh memberikan kita pelbagai kisah dan maklumat. Saya sendiri gemarkan bahan bacaan yang bergambar, dan kita suka melihat gambar - gambar yang cantik. Kadangkala, sesuatu pemandangan yang sering kita lihat di hadapan kita, akan menjadi luar biasa jika kita bijak menggambarkannya melalui kamera.

Berbalik kita kepada DSLR ini, seorang rakan mengungkapkan kepada saya, 'Selamat Datang ke Hobi Yang Mahal'. Pada mulanya saya menyangkakan bahawa beliau merujuk kepada kamera DSLR yang rata-ratanya berharga RM 2000 ke atas. Namun setelah memiliki DSLR, baru lah saya sedar bahawa aksesorinya mahal-mahal belaka. Lensanya boleh mencecah ratusan malah ribuan ringgit. Kit Lense ataupun Lensa yang diberikan kepada saya ketika membeli kamera memang sudah cukup bagus untuk mengambil kebanyakan gambar, namun jika saya ingin mengambil gambar kandid, saya perlukan lensa yang lebih panjang dan harganya juga mahal. Dan jika saya ingin pula mengambil gambar makro, terpaksalah membeli lensa lain yang berharga ratusan atau ribuan ringgit.

ICA di Kuala Lumpur

ICA akan menganjurkan konferen di Kuala Lumpur dari 21 Julai hingga 27 Julai 2008. Ini merupakan satu peluang yang baik kepada saya dan rakan - rakan untuk menimba sebanyak mana pengalaman dan pengetahuan di dalam bidang pengurusan rekod dan arkib.

ICA merupakan singkatan bagi International Council of Archives dan maklumat mengenai ICA boleh di dapati di laman web http://www.ica.org

Konferen ICA di Kuala Lumpur akan dianjurkan oleh Arkib Negara Malaysia. Maklumat mengenai Konferen ICA di Kuala Lumpur boleh didapati di dalam laman web http://www.kualalumpur2008.ica.org/.

Kandang Puncak Perdana



Tempat makan yang popular di Puncak Perdana dipanggil Kandang Kuda ataupun nama pendeknya, Kandang. Ia menempatkan beberapa warung dan gerai makan, antara yang popular di kalangan staf FPM ialah gerai Pak Halim. Selain dari warung dan gerai makan, ianya juga menempatkan kedai - kedai yang menawarkan perkhidmatan seperti kedai runcit dan kedai perkhidmatan fotostat. Sebelum wujudnya KANDANG, rumah-rumah di sekitar kampus diubahsuai menjadi gerai, kedai fotostat dan kedai runcit.

Kenapa kawasan ini digelar Kandang? Sebenarnya, gerai-gerai di situ merupakan penempatan sementara yang dibina oleh pihak MBSA, dan kebetulan pula rekabentuknya seperti kandang kuda, maka ianya digelar Kandang. Mungkin ianya boleh dikomersilkan lagi menjadi KANDANG FOOD COURT ataupun KANDANG Shopping Center.

Blog dan Blog dan Blog

Blog kedua saya, menggunakan bahasa kebangsaan kita dan juga sedikit English terms, diwujudkan sebagai satu pelantar yang lebih berteraskan pengetahuan, ilmu dan juga aktiviti, berbeza dengan blog saya yang satu lagi, yang lebih berbentuk peribadi.