Abang Tauhu Bakar


Saya sembahyang di Kampung Budiman ternampak pula billboard ini. Saya kenal brader di dalam billboard tersebut, dia berniaga rojak buah dan tauhu bakar di pasar malam TTDI Jaya. Memang kecur air liur tengok kuah rojak dia. Setiap minggu mesti beli.

Ice Room Kota Damansara


Awal Disember 2010 saya ke Ice Room bersama isteri dan anak untuk menikmati aiskrim. Walaupun tidak sehebat Baskin Robbin, saya rasa aiskrim di Ice Room mempunyai kelas tersendiri, tidak wajar dibandingkan dengan Baskin Robbin. Pada saya aiskrim Ice Room lebih bersifat keMalaysiaan.

Suasana Hari Ticket Day Stadium Bolasepak Bukit Jalil




Hari Jumaat Jam 2.30 petang. Seronok datang sini beli souvenir Malaysia, kalah menang belakang cerita, yang penting Fan Malaysia lebih ramai dari Indon, jangan sebaliknya pulak. Dengar cerita Sold Out Ticket.

Kursus Rubric Di Kampus Puncak Alam

Satu kursus Rubric telah diadakan pada Hari Rabu 24 November 2010 dari jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang dan telah dihadiri oleh hampir kesemua warga akademik FPM. Kursus diadakan untuk menyelaraskan kaedah dan sukatan penanda aras terhadap tugasan akademik.Kursus diadakan di Dewan Kolej Angsana

Musim Peperiksaan Bermula

Final Exam bagi pelajar FPM telah bermula pada Isnin, 25 Oktober 2010. Selain dari BK dan Bilik Seminar yang digunakan sebagai tempat peperiksaan, penggunaan Dewan Kuliah yang boleh menampung hampir 275 calon memudahkan pengawasan.

Pihak jawatankuasa Peperiksaan dilengkapi dengan walkie talkie untuk berhubung. Selain itu beberapa prasarana telah dibangunkan untuk tujuan peperiksaan iaitu Bilik Gerakan Peperiksaan yang lengkap dengan kaunter, Bilik Kebal yang lengkap dengan kunci keselamatan serta 2 buah komputer khas untuk tujuan peperiksaan.

Peperiksaan kali ini juga menyaksikan seorang calon yang patah 2 jarinya mengambil peperiksaan menggunakan komputer.

Khabar Angin Pelarasan Gaji

Khabar yang dibawa oleh angin-angin hari ini dan semalam menceritakan mengenai pelarasan gaji yang bakal diterima oleh kakitangan awam tapi tiada siapa dapat memastikan berapa peratus gaji yang bakal diselaraskan. Dalam erti kata lain, gaji akan dinaikkan lagi. Bagaimanapun ada khabar yang diterima mengatakan bahawa ia akan melibatkan semua gred gaji, ada pula yang mengatakan bahawa hanya dari gred 1-48 sahaja. Kalau khabar yang kedua diambil kira, mereka yang berada di gred 52 ke atas tidak mendapat apa-apa la ataupun mungkin dapat la wang saguhati, tapi kalau dapat wang saguhati, gred 48 kebawah pula akan melompat kemarahan kerana tidak mendapat saguhati. Mungkin ada pihak melihat bahawa mereka-mereka yang mendapat gred 52 keatas ini sudah terlalu kaya.

Memang susah nak puaskan hati semua orang.Apa-apa pun tunggu je pembentangan belanjawan. Namanya pun khabar angin.

Pertandingan Reka Bentuk dan Reka Cipta (IID)

Pertandingan Reka Bentuk dan Reka Cipta (Invention, Innovation and Design - IID) 2010 peringkat FPM telah berlangsung dengan jayanya pada 23/9/2010 di Bilik Seminar FPM dan ini merupakan IID peringkat FPM yang pertama sekali diadakan.

Sebanyak 31 penyertaan telah diterima dan dibahagikan kepada 3 kategori iaitu Akademik, Postgraduate dan Undergraduate.

Senarai Panel Hakim IID 2010 pada kali ini selain saya sendiri ialah :-
1. PM Fuziah
2. Dr.Zuraida
3. En.Safawi
4. En Shamsul Kamal
5. En.Zulkefli
6. Pn.Hasnah Rahim
7. Pn.Nordibradini
8. Cik Ezza

Dibawah merupakan senarai projek dan nama ketua projek.

KATEGORI AKADEMIK

1. A NEXUS OF RESEARCH AND LEADERSHIP : THE WRITING RESEARCHER CLUB (DR.NORLIYA AHMAD KASSIM)

2. E-FOCUS GROUP:ALTERNATIVE METHOD OF QUALITATIVE DATA COLLECTION IN KNOWLEDGE MANAGEMENT RESEARCH IN MALAYSIA (DR SITI ARPAH)

3. ELECTRONIC ASSIGNMENT SUBMISSION (PN.IRNI ELIANA)

4. ELECTRONIC MINUTES OF MEETING SYSTEM (PN.MAZLINA PATI KHAN)

5. IN SEARCH OF AN ALTERNATIVE DISSERTATION (DR.NORLIYA AHMAD KASSIM)

6. INTERNATIONAL PROJECT ON THE PRESERVATION OF AUTHENTIC PERMANENT RECORDS IN ELECTRONIC SYSTEMS (PM.DR.RUSNAH JOHARE)

7. INTRANET PORTAL ASSESSMENT TOOL (DR.NOORMAN MASREK)

8. KNOWLEDGE MANAGEMENT COMPENTENCIES - A QUALITATIVE INVESTIGATION OF PRACTITIONERS' EXPERIENCES IN KM INTIATIVES (DR.SITI ARPAH)

9. KNOWLEDGE TRANSFER BETWEEN THE KNOWLEDGE PROVIDERS AND PADDY FARMERS IN SELANGOR (DR.DANG MERDUWATI)

10. LIBRARY PORTAL EFFECTIVENESS ASSESSMENT TOOL (DR.NOORMAN MASREK)

11. PUNCAK PERDANA CAMPUS DIRECTORY - SMART ROUTE KIOSK (CIK NORZURAIZA RINA AHMAD)

12. THE COMPUTER ASSISTED LEARNING SYSTEM BASED ON COGNITIVE MODELLING (CIK NORA'AYU AHMAD UZIR)

13. THE ELECTORNIC PRESENCE MANAGEMENT SYSTEM (PN SITI NURUL MARYAM ABDULLAH)

14. THE PRESERVATION OF PRIMARY RESEARCH DATA AND RECORDS FOR RESEARCH IN RESEARCH INSTITUTIONS IN MALAYSIA (PM.DR.RUSNAH JOHARE)

15. TRUSTED WEB GUIDELINE FOR E-COMMERCE WEBSITE (DR.MOHD SAZILI SHAHIBI)

16. VISITOR MANAGEMENT SYSTEM (PN.YANTY RAHAYU RAMBLI)

KATEGORI POSTGRADUATE

1.AV EQUIPMENT BOOKING SYSTEM (AFIFAH ABDULLAH)

2. CONSERVATION AND REPROGRAPHY SYSTEM (VALENTINA INTA)

3. CONSERVATION AND RESTORATION INFORMATION SYSTEM (LENNY YOLANDA)

4. ELECTRONIC REGISTRY SYSTEM (ZAIRUL MASRON)

5. FPM E-ALUMNI SYSTEM (HERMIZUL NAPIS)

6. INTEGRATED OPEN ACCESS ELECTRONIC THESIS AND DISSERTATION SYSTEMS (HESAM HAKIM JAVADI)

7. KNOWLEDGE CONVERSION ABILITIES ASSESSMENT KIT (NOR NAZUHA MAZALAM)

8. PRESERVATION OF ARCHIVAL RECORDS : RESTORATION TECHNIQUE (KAMARUL AZWAN AZMAN)

9. PRESERVATION OF PAPER-BASED ARCHIVES : BLACK INK MAKING PROCESS BY EXPERIMENTATION (RAZIFAH OTHMAN)

10. RECORDKEEPING FUNCTIONAL REQUIREMENTS FOR THE SUPERIOR COURTS OF MALAYSIA (NURUSSOBAH HUSSIN)

KATEGORI UNDERGRADUATE

1. E-REFCO MANUAL (QAHERA ALIAN & SETRA GINSIM)

2. DIGITAL INFORMATION LITERACY APPLICATION (DENNA ANCE BUNAS)

3. EBOOK : 1 MALAYSIA (AHMAD JAIS ABDUL KHALID)

4. FLEXI COMPLAINT SYSTEMS (NORAINI YAHYA)

5. SMART KIDS (MUHAMMAD SYUKOR MOHD RIJIMI)

Gambar-gambar akan menyusul kemudian beserta laporan penuh pemenang.

Malware Di Blog - Serangan Alam Siber

Pagi tadi buka Internet, pada mulanya nampak okey, speed pun alhamdulillah boleh tahan lar, (kalau laju betul kadang-kadang bila download Mp3 size 5 MB lima saat je). Tapi bila nak buka Berita Harian Online, terkejut pula sebab browser Mozilla keluar mesej mengatakan laman web tersebut ada Malware yang boleh merosakkan komputer. Agak pelik bila beberapa laman web lain pun turut keluar amaran Malware.
Bila saya google masalah Malware, rupa-rupanya beberapa laman web dan blog dah menulis mengenai isu Malware ini dan setelah serangan Malware pada bulan April/May, ianya berulang kembali sekarang ni. Saya menjangkakan mungkin 2-3 hari lebih banyak laman web yang akan diserang oleh Malware.
Banyak penulisan mengenai Malware yang telah dikongsi bersama pengguna-pengguna internet dan boleh kita baca. Antaranya seperti di sini,dan kalau nak tahu apa itu Malware, boleh search di Google. Namun secara mudahnya, Malware ni sejenis perisian yang berfungsi untuk mengakses komputer tanpa pengetahuan tuannya, seperti mana saya mengakses komputer anda tanpa pengetahuan anda. Ada Malware yang tugasnya mengkucar-kacirkan sistem komputer kita, ada yang nak curi password kita.
Isunya di sini yang saya ingin ketengahkan ialah betapa mudahnya ‘online content’ kita dicerobohi dan saya perhatikan selang beberapa bulan akan kembali semula pelbagai jenis serangan terhadap komputer kita samada yang ‘online’ atau bukan ‘online’. Yang ‘online’ ialah seperti Malware yang kita sedang hadapi sekarang ini. Dulu teknik menyebarkan perisian jahat seperti Malware ini ialah menggunakan email dan menggunakan tajuk-tajuk yang menarik dengan harapan penerima akan klik pada link yang disertakan. Kemudian setelah ramai orang tidak mengendahkan lagi teknik ini (juga dengan bantuan features dari Email provider sendiri seperti Spam Detector), mereka menggunakan teknik lain pula seperti menggunakan teknik reverse psychology untuk mendapat password internet banking kita (itu pun setelah pengguna internet banking semakin ramai gara-gara malas nak beratur di pejabat pos untuk bayar bil, atau kalau nak guna bahasa sedap, memudahkan kita kerana boleh buat transaksi 24 jam). Kalau serangan yang bukan ‘online’ pula ialah dari segi pemindahan fail atau dokumen menggunakan thumbdrive yang jika diselidiki susur galurnya pun berpunca juga dari sesuatu yang dimuaturun dari internet.
Persoalannya ialah apakah langkah yang kita perlu ambil untuk menangani serangan-serangan ke atas ‘online content’ kita? Tak terfikirkah kita bahawa satu hari nanti mungkin akan datang satu bentuk serangan siber yang akan memusnahkan seluruh isi kandungan laman web kita? Kalau buatnya dipadam seluruh isi kandungan blog kita macam mana? Blog sekarang ini bukan sahaja menjadi tempat untuk menulis pengalaman atau buah fikiran, tetapi juga akan suatu hari menjadi seperti rekod kehidupan seharian kita atau anak kita ataupun keluarga kita. Ada juga blog yang sering memberi pandangan terhadap sesuatu isu dan juga berkongsi pengetahuan. Apabila ‘online content’ dalam blog kita semakin bertambah, katakanlah setiap hari kita akan mengemaskini blog kita dengan kisah-kisah seharian kita, jika selama 3 tahun kita menulis dan ‘upload’ gambar, bukankah satu kenangan jika kita membaca kembali entri kita di tahun yang pertama, kadangkala perkara yang kita lupa pun boleh tercuit kembali dalam memori apabila kita membaca entri blog yang lama-lama. Tapi apa akan jadi jika semuanya musnah atau hilang? Apa yang kita perlu lakukan?
Selama ini kita percayakan blog untuk menyimpan segala kenangan dan kisah kita lebih dari kita percayakan komputer kita sendiri kerana pada tanggapan kita, komputer peribadi kita mudah diserang oleh virus yang akan memusnahkan segala ‘content’, manakala ‘content’ yang disimpan oleh blog dijaga oleh mereka-mereka yang pakar. Tapi dengan serangan terbaru ini, tidakkah kita terfikir bahawa segala ‘content’ dalam blog kita boleh juga terdedah oleh kemusnahan?
Saya juga tiada jawapan untuk semua ini dan masih lagi teraba-raba menyusur lorong gelap tapi saya yakin akan kata kunci (kuncinya masih tiada) yang digelar ‘BACKUP’. Tapi setakat ini kalau nak ‘backup’ pun apa yang mampu saya buat ialah copy paste segala entri blog ke dalam Microsoft Word, satu kerja yang remeh. Kalau ada sesiapa yang boleh berkongsi jalan penyelesaiannya, nah.. tebarkan peta pengetahuan itu di sini supaya boleh kita berkongsi bersama akan arah tuju kita ke arah satu sistem ‘backup’ yang efektif. Mungkin ada perisian di luar sana yang mampu menarik semua ‘content’ blog kita untuk di simpan ke dalam komputer (termasuk lah gambar,komen,shoutbox).

Pernah saya bertanya pada seseorang yang bekerja di syarikat WebHosting jika berlaku serangan siber ke atas sistem mereka, apakah kandungan laman web pelanggan mereka akan hilang? Sambil senyum dia menjawab, tidak kerana kami sering membuat BACKUP bukan sahaja di server yang sama malah juga ke server yang terletak di tempat lain (Bukan di syarikat itu sendiri). Kagum saya, tetapi bila saya tanya adakah web hosting blog saya ada menyediakan perkhidmatan BACKUP, kawan saya jawab, Blog saya berbayar ke? Saya jawab FREE, guna Blogspot. Dia jawab tak pasti sebab biasanya hanya yang berbayar sahaja disediakan fungsi backup ni. Saya terdiam, tak pernah pula saya nampak di mana-mana tentang kisah Blogspot menjamin segala kandungan Online kita selamat dari sebarang malapetaka, kalau ada mintak lah ianya dikisahkan kepada saya. Kalaupun ada, apa jaminannya? Adakah boleh kita menuntut gantirugi kalau 'online content' kita musnah?

Ingat, serangan-serangan sebegini tidak akan berhenti malah bertambah ‘advance’ lagi.

Salam Aidilfitri Buat Semua

Salam Aidilfitri buat semua. Maaf Zahir Batin. Aktiviti FPM akan berjalan dengan rancaknya. Ketika bulan Ramadhan, terdapat aktiviti berbuka puasa yang dianjurkan oleh pihak luar FPM dan mereka menjemput warga FPM untuk menghadirinya seperti majlis berbuka Puasa bersama PM di Masjid Wilayah dan Majlis Berbuka Puasa anjuran Jabatan Belia dan Sukan Negeri di Seksyen 19 Shah Alam.

Takziah buat Hanis Diyana

Pagi tadi saya mendapat khabar sedih. Ibu bapa seorang pensyarah muda kita iaitu Hanis Diyana meninggal dunia dalam satu kemalangan maut di Lebuhraya Utara Selatan lebih tepat di KM448-8 arah selatan, selepas susur keluar GCE dan sebelum susur keluar Sungai Buloh. Menurut Hanis, ayahnya dalam perjalanan menghantar ibunya mesyuarat di Kuala Lumpur. Kedua-duanya dari Ayer Tawar, Perak. Kemalangan berlaku kira-kira jam 5.30 pagi apabila kereta mangsa, Hyundai I10 merempuh belakang sebuah treler di laluan kiri lebuhraya.
Saya berada di Hospital Sungai Buloh dari jam 8.30 pagi bersama-sama puluhan rakan-rakan FPM.

Jantina PC kita?

Adakah anda ingin mengetahui jantina PC kita ?

1. buka “notepad”,

2. tulis CreateObject(“SAPI.SpVoice”).Speak”I love YOU”

3 lepas tu save as i love you.vbs ,

4. lepas tu tutup file tu dan double click file tu

5. anda akan terdengar bunyi “i love you”

Suara lelaki ke suara perempuan yang sebut I love You tu? PC di ofis saya (DeLL) keluar suara lelaki, Notebook Toshiba saya di rumah keluar suara perempuan.

Anda boleh cuba sendiri.

Pejam Celik

Pejam celik dah sampai bulan Puasa. Rasanya baru saja bulan puasa tahun lepas. Saya pun dah lama tak update semua blog-blog saya. Maklum lah sejak domain saya dah naik, sibuk pula di domain sana. Namun saya mengambil keputusan untuk mengekalkan blog ini kerana ada kisah-kisah yang saya muatkan mungkin boleh melanggar polisi webhosting organisasi saya.

Strike

Banyak blog menampilkan perkataan dalam bentuk strike untuk menggambarkan sesuatu perkataan yang ingin digunakannya tetapi mungkin tidak wajar namun ianya tetap ingin digunakan. Ia seperti kita memadam sesuatu perkataan tanpa ianya dipadam terus dari pandangan. Contohnya : Hari ini merupakan sesuatu yang mangkok membosankan.

Untuk mendapatkan strike dalam penulisan seperti perkataan mangkok di atas,boleh lihat contoh seperti dibawah :-



Bagi yang sudah tahu cara membuat strike dalam blog, Diam sudah boleh abaikan entri ini, yang belum tahu, boleh lah cuba.

Bengkel Peperiksaan

Bengkel Peperiksaan FPM akan bermula mulai esok (29 Jun 2010) hingga Khamis (1 Julai 2010). Tadi para pelajar lepasan STPM untuk kursus Sarjana Muda Pengurusan Maklumat telah mendaftar di FPM, selamat menempuh alam universiti kepada mereka. Minggu depan, kelas dijangka bermula.

Masalah Teknikal Domain

Domain nizamyunus.uitm.edu.my mempunyai masalah teknikal yang tidak dapat diselesaikan dan saya mengambil keputusan untuk menarik kembali domain tersebut dan mungkin akan ke domain .com

Google Translate

Google mempunyai perkhidmatan Online khusus untuk terjemahan yang dinamakan Google Translate, boleh type Google Translate di Google untuk mencuba. Secara peribadi, setelah saya mencuba untuk menterjemahkan kandungan Bahasa Malaysia ke English, terjemahannya agak lucu namun masih tidak lari dari maksud sebenar.

Dibawah ini saya berikan contoh :- (kandungan harus kurang bahasa pasar kerana untuk mengelakkan kekeliruan oleh Google Translate)

MOHON UNTUK MENGEMASKINI MAKLUMAT DI LAMAN WEB FAKULTI (BARU)
Prof/Tuan/Puan untuk menyemak maklumat biodata Prof/Tuan/Puan yang telah di masukkan ke dalam laman web fakulti yang baru dan memberi maklumbalas kepada saya sekiranya terdapat kesilapan atau penambahan maklumat yang telah dimasukkan. Bagi mana-mana pensyarah yang maklumatnya tidak lengkap atau tiada maklumat, saya mohon kerjasama Prof/Tuan/Puan untuk memberikan maklumat berdasarkan template yang telah dimasukkan kedalam web tersebut kepada saya seberapa segera. Maklumat Prof/Tuan/Puan boleh di capai melalui url berikut :

(ini saya ambil dari email rasmi saya)

Dan terjemahannya adalah seperti berikut.

APPLY FOR INFORMATION ON WEBSITE update FACULTY (NEW)
I refer to the above would like to seek cooperation Prof / You are to review the profile information Prof / Sir / Madam, that was put in the new faculty website and provide feedback to me if there is a mistake or additional information are included. For any lecturer whose information is incomplete or no information, I ask the cooperation Prof / You are to provide information on the template that has been incorporated into the web to me as soon as possible. Information Prof / You can be achieved through the following url:


Terjemahannya walaupun sedikit lucu tetapi ianya masih tidak lari dari kandungan asal.

Yang ini pula saya ambil dari Kosmo Online.
Satu persatu tohmahan ditujukan percuma kepada Tiz menerusi sebuah laman sosial. Kesempatan bertentang mata dengan wanita bermata bundar itu pada sidang media Nur Kasih yang diangkat ke versi layar lebar, tidak dibiarkan berlalu begitu sahaja.

Dengan wajah tenang, dia menyerah diri kepada media di sebuah restoran di Mutiara Damansara, Petaling Jaya Jumaat lalu. Ayu menyarung baju kurung rona ungu, hampir setengah jam Tiz menumpahkan seluruh emosi berkaitan hal mengganggu ruang privasinya sejak beberapa minggu lalu.

"Saya terkejut mendengarkan perkara ini. Dalam sibuk mempersiapkan diri untuk menjayakan filem Nur Kasih, ada wartawan menghubungi saya bertanya kesahihan gosip yang tersebar.

"Terus terang, saya anggap perkara ini mengarut. Ia tidak ada kena mengena langsung dengan diri saya. Selama satu hari saya rasa tertekan tambahan pula menerima panggilan telefon daripada kawan-kawan. Tapi cuma sehari berasa sedih, keesokannya saya kembali okey seperti sedia kala.


Dan ini pula terjemahannya
Imputation addressed individually free to Tiz through a social site. Xeon eye with the round-eyed woman at a press conference Nur Kasih be taken to the big screen version, is not allowed to pass just like that.

With calm faces, he surrenders to the media at a restaurant in Mutiara Damansara, Petaling Jaya last Friday. Ayu menyarung clothes purple color, almost a half hour Tiz shed the emotional connection it interfere with the privacy of space since a couple of weeks ago.

"I was surprised to hear this matter. In the busy preparing themselves for the success of the film Nur Kasih, a journalist contacted me to ask the validity of the spread gossip.

"Frankly, I find this silly. It does not have to do directly with me. For one day, I feel extra pressure to accept phone calls from friends. I just feel sad day, I went back the next day Okey as ever.


Nampak agak lucu terutama di bahagian Xeon eye with the round-eyed woman at a press conference. Apa yang saya lihat ialah jika artikel tersebut mempunyai ayat yang berbungan, hasil terjemahannya adalah agak melucukan dan jika artikel tersebut bernada rasmi, ianya kurang lucu namun jika diamati kedua-dua terjemahan tidak lari dari kandungan asal.

Giliran anda untuk mencuba.

Apabila Kapal Kargo Takde 'Job'



Pictures above taken from multiple sites, here and here.



Kisah ini tiada kena mengena dengan FPM dan yang sewaktu dengannya, cuma sekadar ingin berkongsi pengetahuan sahaja.

Apabila ekonomi mula merundum dan penghantaran barang-barang kargo untuk dieksport/import mula menurun, secara tidak langsung kapal kargo akan berkurangan jumlah pelayarannya. Contohnya, jika dalam sebulan 10 kali belayar, mungkin apabila ketika ekonomi gawat, 10 bulan sekali baru belayar.

Persoalannya, apa yang kapal-kapal ini lakukan? Saya difahamkan dari satu sumber bahawa kos untuk melabuhkan kapal secara statik di pelabuhan adalah mahal lebih lebih lagi jika ianya di'parking' berbulan-bulan. Di tambah dengan ketiadaan 'job', mana hendak dicari duit untuk bayar 'parking'.

Jadi, menurut sumber saya ni, kapal-kapal kargo ni akan 'parking' beramai-ramai di tengah-tengah laut, lebih tepat lagi di perairan antarabangsa kerana tiada mana-mana pihak yang boleh menghalau mereka. Ini secara tidak langsung dapat menjimatkan kos 'parking' di pelabuhan. Saya tidak tahu akan berapa bayaran 'parking' yang dikenakan di pelabuhan, tapi yang pasti bukan RM 1 atau RM 2 sejam.(update :dengarnya boleh mencecah RM 100k - 150k sehari!)

Kisah mengenai hal ini boleh dibaca di sini.

Apa yang menariknya, menurut sumber saya, kapal-kapal ini akan ditinggalkan dengan hanya beberapa orang anak kapal untuk menjaga kapal dari dicerobohi lanun, sementara anak-anak kapal yang lain akan pulang ke darat (mungkin tidak dibayar gaji kerana tiada 'job'). Menurut sumber saya lagi, apabila semakin berkurangan kapal yang 'free parking' di tengah laut, semakin meningkat lah keadaan ekonomi semasa.

Saya sendiri pernah terlihat lampu-lampu kapal besar yang banyak ditengah laut di kawasan Johor namun ketika itu saya hanya menyangkakan ia hanya segerombolan kapal kargo biasa, tak tau pulak itu semua kapal-kapal yang tengah berlabuh di tengah laut untuk 'free parking'. Kalau nak tengok, di kawasan Teluk Ramunia ada banyak kapal 'free parking'. Sekarang ni tak tau la ada lagi ke tidak.

Untuk maklumat lanjut, boleh google 'Ship Lay Up' atau 'Cargo ship lay up'.

Latihan Website

Satu latihan mengenai pengendalian website akan diadakan selama dua hari pada hujung bulan ini. Latihan selama dua hari itu akan dipecahkan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan pertama ialah pada 28-29 Jun 2010 sementara kumpulan kedua ialah pada 30-1 Julai 2010.

Tujuan utama latihan ini ialah untuk memberi pendedahan dari aspek teknikal tentang cara-cara menguruskan laman web persendirian yang mempunyai domain .uitm.edu.my.

Tempat latihan adalah di makmal komputer FPM dan latihan akan dikendalikan oleh Cik Dayana Faziha Alias (Pen.Pegawai Teknologi Maklumat) dan Cik Haslinda Mohamed (Pensyarah/Koordinator Kualiti dan Piawaian).

Selepas ini domain http://nizamyunus.uitm.edu.my akan beroperasi.

Domain

Domain saya di http://nizamyunus.uitm.edu.my telah siap, cuma menunggu masa untuk di cantikkan dan di design secantik rupa, buat masa ini saya perlu menyelesaikan sedikit masalah berkaitan dengan domain baru saya ini.

Lawatan Naib Canselor UiTM



Pada hari Rabu 19 Mei 2010, Naib Canselor UiTM, Datuk Profesor Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar telah melawat ke FPM dan berjumpa dengan staf akademik dan pentadbiran. Datuk Sahol juga telah memberikan ucapan disamping mendengar cadangan-cadangan dari para kakitangan FPM. Sebelum ketibaan Datuk Naib Canselor, satu sesi ceramah mengenai keusahawanan telah berlangsung di Bilik Seminar FPM dan disampaikan oleh Prof.Dr.Razmi Chik PNC(keusahawanan.




Pada 5 Mei 2010, satu jamuan telah diadakan untuk Prof Madya Dr Adnan Jamaludin yang telah pun menamatkan tugasnya sebagai Dekan. Jamuan diadakan di sebuah restoran Arab di Plaza Masalam Shah Alam dan hampir 70 staf akademik dan pentadbiran telah menghadirkan diri. Majlis bermula jam 1 tengahari.

Bilik Kebal FPM



Bilik kebal FPM telah pun berjaya siap dan digunakan sebelum peperiksaan akhir bermula. Bilik kebal ini diletakkan di dalam bilik Gerakan Peperiksaan FPM dan mempunyai ciri-ciri keselamatan yang ketat. Ia juga dilengkapi beberapa CCTV tersembunyi bagi mengelak kecurian.


FPM berganti Dekan

Prof.Madya Dr Adnan Jamaludin telah menamatkan perkhidmatannya sebagai Dekan FPM pada hari Rabu 5 Mei 2010 dan digantikan tempatnya oleh Prof.Madya Dr Laili Bin Haji Hashim. Prof.Madya Dr.Adnan telah berkhidmat sebagai dekan selama 2 tahun, iaitu satu penggal perkhidmatan dekan. Prof.Madya Dr Laili Bin Haji Hashim pula pernah menjadi Dekan FPM selama hampir lebih 6 tahun.

Terima Kasih diucapkan kepada Prof.Madya Dr.Adnan kerana jasanya mengemudi FPM dan ucapan selamat kembali sebagai Dekan kepada Prof.Madya Dr.Laili.

Kursus PhD Research Methodology



Saya telah menghadiri kursus PhD Research Methodology di ILQAM, UiTM Shah Alam dari 26 April sehingga 30 April 2010. Kursus bermula dari jam 8.00 pagi hingga 5 petang setiap hari. Modul kursus dan penceramah adalah seperti di bawah iaitu :-

Overview of Research Methods/Procedures dan Conceptualization and Research Framework oleh Prof.Madya Dr Rahmah Mohd Rashid.

Problem Identification & Problem Solving dan Writing Statement Problem oleh Prof.Dr Noorzan Mohd Noor

Literature Review oleh Prof Madya Dr Nor Azni Abdullah

Research Design and Implementation oleh Dr.Megawati Omar

Research Report and Writing oleh Prof.Madya Dr Hawa Rohany (saya menjadi emcee untuk sesi ini)

Writing Research Proposal oleh Prof Dr Normah Omar

Qualitative Research oleh Prof Dr Rosmimah Mohd Roslin

Preparation and Strategy for Data Analysis oleh Prof Madya Dr Zamalia Mahmud

Strategies in Information Search and Organizing Data oleh Dato' Prof Dr Raja Abdullah Raja Yaacob

Timeline and Viva Presentation oleh Prof Madya Dr Zuriah Abdul Rahman

Managing Your Supervisor oleh Prof Madya Dr Puzziawati Ab Ghani

Seramai 49 peserta dari kumpulan Sains Sosial menyertai kursus ini dan dari FPM ialah saya, En.Mohd Nazir, Puan Nor Rashimawati Tarmuchi dan Cik Ezza Rafedziawati.

Minggu Peperiksaan

Peperiksaan Akhir akan bermula pada hari Rabu 21 April 2010 dan akan berlanjutan sehingga 8 Mei 2010. Peperiksaan juga dijalankan pada hari Sabtu dan Ahad. Selamat Mengharungi Minggu Peperiksaan pada pelajar, dan Selamat Menanda Kertas Jawapan pada para pensyarah. Untuk makluman semua, peraturan SOP H1N1 akan digunapakai pada peperiksaan kali ini memandangkan ancaman H1N1 dilihat kembali bertapak semula di Malaysia.

Lagi Kemalangan Di Puncak Perdana

Selasa 13 April petang, saya pulang dari kerja melalui pintu masuk kedua dan ternampak sebuah lori 'parking' dalam keadaan pelik. Saya berhentikan kenderaan dan mendapati bahawa lori tersebut rupa-rupanya kemalangan tapi fikiran saya musykil dan berserabut sebab lori tersebut berada di dalam kawasan kampus menuju keluar. Dalam fikiran saya, apa yang lori ni buat bergerak dari dalam kawasan pagar kampus (kawasan yang belum dibina apa-apa struktur bangunan) lepas tu langgar tiang lampu?

Persoalan terlerai apabila pengawal keselematan memberitahu lori terbabit terbabas dari jalan besar sekitar jam 4 pagi 13 April. Nasib baik tak berlaku waktu pejabat jika tidak ranaplah kereta-kereta yang suka 'parking' di luar pintu masuk kedua.


Lakaran bagaimana lori terbabit terbabas




Lori masuk ikut sini




Dan berhenti di sini.




Nasib pemandu dan kelindan tidak diketahui. Mungkin maut, parah, patah tangan, luka ibu jari, terseliuh pergelangan tangan ataupun demam panas.

Rancangan Tergendala Sebentar

Akibat tuntutan kerja yang berlebihan, proses update blog akan tergendala sebentar sehingga ke minggu depan, dalam pada itu satu sesi latihan sistem perpustakaan Virtua akan diadakan di FPM Puncak Perdana pada 14 April 2010.

E-Filing LHDN

Borang e-filing diperkenalkan oleh LHDN agar mereka-mereka yang dikenakan cukai pendapatan mengisi sendiri borang tersebut di laman web e-filing LHDN, dan kemudian terus upload file tersebut ke LHDN, tak perlu beratur panjang di saat saat akhir. Untuk makluman e-filing LHDN telah pun dibuka kepada orang ramai untuk mengisi e-borang tersebut. Boleh klik disini untuk ke laman web e-Filing LHDN atau terus ke https://e.hasil.gov.my/.

Mudah dan pantas jika kita masih mengingati password dan username pula adalah nombor MyKAD kita sendiri, dan jangan lupa talian internet juga perlu stabil dan kelajuannya memuaskan (saya hanya menggunakan Streamyx Wired 512KBPS). Saya pernah mengisi borang e-Filing di saat akhir iaitu 2-3 hari sebelum tarikh tutup dan kepantasan talian serta server LHDN ketika itu berada pada tahap yang merangkak-rangkak ibarat siput merayap atas garam. Ditambah pula dengan capaian internet di pejabat yang ibarat hidup segan mati lagi segan (kini tidak lagi kerana sudah diupgrade).

Bagi yang mempunyai anak, di ruangan pelepasan anak, pengisi cukai perlu berhati-hati kerana selain dari 'check' kotak 'Anak Yang Mendapat Pelepasan' dan kotak 'Anak Yang Mendapat Pelepasan di Bawah diri Sendiri (yang ini saya tak berapa ingat tapi lebih kurang begitulah ayatnya), pengisi cukai juga perlu 'check' kotak yang ada tulis x RM1000 sehinggalah keluar jumlah pelepasan anak RM 1000 (untuk seorang anak).

Saya mendapati di ruangan itu agak mengelirukan dan saya pernah melihat seseorang terlupa 'check' kotak X 1000 dan dia tidak dapat pelepasan RM 1000 untuk cukai pendapatan.

Cukai saya bertambah sekali ganda pada tahun ini berbanding tahun lepas, agak pelik kerana insurans pada tahun ini bertambah dan juga saya memasukkan bilangan anak.

Karnival Keusahawanan FPM

Karnival Keusahawanan FPM akan bermula esok (27 March 2010) dan akan berakhir pada 28 March 2010 bertempat di UiTM Puncak Perdana. Terdapat juga acara paintball. Semua dijemput hadir untuk memeriahkan lagi karnival ini.

Takziah

Takziah pada En.Zahari Mohd Amin, pensyarah FPM atas kehilangan ibu tercinta jam 5 pagi tadi (16 Mac 2010). Jenazah dikebumikan di tanah perkuburan di Sikamat, Seremban tengahari tadi. Saya turut berada di sana bersama-sama Yamin Kamis dan Fadhilnor Rahmad.

Seminar dan Pameran Di Muzium Kesenian Islam


Muzium Kesenian Islam Kuala Lumpur sedang mengadakan pameran yang berjuduk Di Sebalik Tabir Konservasi di Muzium Kesenian Islam Malaysia. Pameran ini memperlihatkan prosedur, teknik dan peralatan yang lazim digunakan di dalam proses pemuliharaan sesebuah koleksi. Selari dengan pameran ini, satu siri seminar akan diadakan pada 11 Mac 2010 dari jam 10 pagi ke 1 tengahari dan 22 Mac 2010 dari jam 10 pag ke 12.30 tengahari. Seminar ini adalah percuma dan dibuka kepada orang ramai. Di bawah merupakan tajuk-tajuk ceramah dan pembentangnya.

11 Mac 2010
1. An introduction to Conservation oleh Josephine Atkinson dari Bank Negara Museum
2. Islamic Arts : Definitions and Guidelines for Conservation Ethics oleh Prod Amir Zekrgoo dari UIA
3. Practice of Building Conservation in Malaysia oleh Prof Dr A Ghafar Ahmad dari Department of National Heritage Malaysia
4. Preservation of Low Fired Ceramic Objects at Islamic Arts Museum oleh Rafidah Bahari, Muzium Kesenian Islam

22 March 2010
1. Nuclear and Related Technology for Conservation of Metallic Art oleh Dr Abdul Nassir Ibrahim, Malaysian Nuclear Agency
2. Traditional Preventive Measure n Islamic Heritage oleh Prof Madya Dr Mandana Barkeshli, UIA
3. Improving Coating Systems for Objects oleh Mukhtaruddin Musa, Muzium Kesenian Islam
4. Ottoman Room at the IAMM : Technical Study of its Methods and Materials oleh Idries Trevathan dan Lalitha Thiagarajah, Muzium Kesenian Islam

Lawatan ke Memorial Tun Razak




Pada 9 March 2010, para pelajar IS 222 seramai 50 orang telah melawat ke Memorial Tun Razak. Berdasarkan laman web Arkib Negara Malaysia, Memorial Tun Abdul Razak, telah dirasmikan oleh Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia pada 6 Mei 1982. Bangunan memorial ini pada asalnya adalah Bangunan Sri Taman iaitu kediaman rasmi Tun Abdul Razak dari tahun 1962 sehingga beliau meninggal dunia pada bulan Januari 1976. Bangunan ini telah dijadikan Memorial Tun Abdul Razak bagi memperingati jasa dan sumbangan beliau terhadap bangsa dan negara.Memorial ini mempamerkan bahan-bahan kepunyaan Tun Abdul Razak sendiri dan juga bahan-bahan yang ada kaitan dengan beliau yang lebih dikenali sebagai “Bapa Pembangunan” dan juga merupakan Perdana Menteri Malaysia yang ke 2 (1970 – 1976). Maklumat lanjut boleh didapati di sini.

Tujuan lawatan diadakan ialah untuk memperkayakan para pelajar dengan fungsi arkib sebagai penyimpan memori negara, disamping itu para pelajar dapat menerokai khazanah warisan negara. Encik Saladin dari Unit Memorial Tun Razak telah memberikan taklimat kepada para pelajar serta dua orang pensyarah pengiring.

Ceramah Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia


Pada hari Sabtu 27 Februari 2010 jam 10.30 pagi, satu ceramah telah diadakan di Dewan Kuliah 1, UiTM Puncak Alam oleh Dato' Haji Sidek Bin Haji Jamil, Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia. Untuk mengetahui peranan Arkib sila klik sini.

Dalam ceramahnya, Dato' Sidek menyentuh tentang perlunya para profession dalam bidang rekod dan arkib membuat promosi tentang kepentingan rekod dan arkib kepada orang ramai. Dato' Sidek juga menceritakan tentang apa yang telah arkib lakukan kepada negara iaitu menjadi satu institusi memori dan arkib juga sedang giat membuat promosi kepada orang ramai. Selain dari itu menurut Dato' Sidek, pihak Arkib kini memberi perhatian lebih terhadap servis dan perkhidmatan yang boleh mereka tawarkan kepada orang ramai.



Saya teringat apa yang Dato' Sidek kisahkan di dalam ceramahnya yang berbunyi lebih kurang begini,

Ini lah Ayah kau kerja Arkib, habis semua barang barang kat rumah di simpannya.

dan kemudian
Nasib baik Ayah kau kerja kat Arkib, ada lagi barang barang ni bila nak gunakan.

Secara tak langsung menggambarkan persepsi terhadap Arkib, disindir kerana menyimpan kertas lama, namun apabila terdapat keperluan untuk menggunakannya, baru lah dipuji kerana menyimpan kertas lama tersebut. Tahniah kepada pelajar IS 222 FPM kerana menganjurkan ceramah tersebut, banyak yang kita sama - sama boleh pelajari.

Bangunan tempat berlangsungnya ceramah.


Ucapan Awal oleh Dr Azman Mat Isa, Timbalan Dekan FPM



Antara mereka yang hadir




Ahmad Zam Hariro Ke Melbourne




Tadi saya baru pulang dari KLIA menghantar Ahmad Zam sekeluarga yang akan berangkat ke Melbourne, Australia jam 9.30 malam. Beliau akan berada di sana selama 4 tahun kerana menyambung pengajian dalam peringkat PhD. Turut berada di KLIA ialah :-

1. Encik Zulkifli Yusop IS 221
2. Encik AP Azli IS 222
3. Encik Rahman Ahmad IS 222
4. Prof Madya Dr Sohaimi
5. Subki (ex student)
6. Najib (ex student)

Semoga semuanya selamat. Menurut Ahmad Zam, ketibaannya di Melbourne akan disambut oleh Puan Shamila (FPM).

The final step, no return.

Mari serbu Karnival @ Puncak



Dimaklumkan bahawa Kelab Kebajikan Fakulti Pengurusan Maklumat (FPM) dengan kerjasama Jawatankuasa Misi Akademik FPM, Persatuan Pelajar FPM (IMSA), MPP dan AIMS akan menganjurkan satu program Karnival @ Puncak di perkarangan Kampus UiTM Puncak Perdana. Pelbagai aktiviti menarik disediakan antaranya pertandingan futsal, gerai jualan, pertandingan menghias kek, pameran akademik fakulti, persembahan pelajar, pertandingan melukis/mewarna dan kempen menderma darah.

Sehubungan itu, semua warga UiTM dan orang awam di jemput hadir bagi memeriahkan lagi program ini yang akan berlangsung seperti berikut:

Tarikh : 27 Mac 2010 - 28 Mac 2010
Masa : 8.00 pagi - 9.00 malam
Tempat : Tempat letak kereta dan sekitar UiTM Puncak Perdana

(Sumber dari blog Kelab Kakitangan FPM)

- Mari lah beramai ramai memeriahkan karnival ini. Saya sebagai bekas penasihat IMSA terpanggil untuk mengajak anda semua datang. Apa yang saya perhatikan, karnival ini telah melalui proses perancangan dan penyediaan yang teliti sejak awal tahun lagi, dan saya rasa ianya akan berjaya. Insya Allah saya akan mengambil gambar-gambar di karnival tersebut.

Kisah Misteri di UiTM

Sejak saya masuk belajar di ITM tahun 90-an sehingga lah saya graduate dan bekerja kembali di ITM yg ketika itu telah bertukar status menjadi Universiti, bermacam kisah misteri yang sering saya dengar samada dari kakitangan ataupun dari pelajar (lebih banyak kisah misteri dari pelajar). Kalau nak dikira, berpuluh kisah telah menjadi habuan telinga saya. Apa yang saya perhatikan, sejak zaman saya bergelar student lagi sehinggalah bergelar ahli akademik, kisah misteri lebih hangat dihidangkan ketika zaman hujung semester, iaitu ketika zaman student sibuk dengan DeadLine assignment dan final exam.

Kisah klasik zaman ITM ialah kisah student sedang khusyuk study di dalam biliknya di kolej dan tiba tiba disapa oleh seorang tua berbasikal bertanyakan arah ke menara ITM, dan setelah ditunjuk arahnya, lelaki tua itu pun beredar, namun beberapa ketika barulah student tersebut tersedar bahawa biliknya di tingkat atas dan pakcik tersebut ketika bertanyakan arah Menara pula berada di luar tingkap berhadapan meja study.

Satu lagi kisah klasik ialah the Green Lady di Kolej Perindu. Menurut kisah yang diperturunkan dari satu generasi student ke satu lagi generasi student, Green Lady ni pelajar wanita yang bunuh diri dalam bilik kolejnya dan bilik kolej tersebut telah pun ditutup.

Kisah klasik yang ketiga pula ialah orang minyak dan kemunculannya hanya di kolej siswi di mana akan ada siswi yang berjaya di'usik'.

Kisah keempat, kisah lif di Menara juga menyeramkan di mana ramai yang mengatakan bahawa lif tengah dan lif hujung berhantu.

Ini semua kisah kisah klasik misteri ketika zaman saya menjadi pelajar. Satu kisah menarik sebelum saya menjadi pelajar di ITM ialah mengenai seorang pelajar yang berkongsi bilik dengan seorang 'pelajar' misteri di mana pelajar ini hanya ada di bilik pada waktu malam. Setelah seminggu berkongsi bilik dengan pelajar ini, pada suatu malam rakannya ternampak pelajar ini 'memanjangkan' tangan untuk menutup suis lampu dan keesokannya rakan pelajar ini yang diberitahu oleh pihak Kolej bahawa hanya dia seorang sahaja yang duduk di bilik tersebut.

Mungkin ada lagi kisah-kisah misteri yang menjadi habuan telinga saya ketika itu namun kisah diatas merupakan yang paling TOP.

Persoalannya, jika ditanya siapa sebenarnya yang mengalami kejadian itu, jawapan yang sememangnya telah menjadi piawaian rasmi ialah antaranya :-

1. Kawan kepada kawan
2. Classmate kakak/abang/sepupu
3. Pak guard bagitau
4. Lecturer cerita dalam kelas

Semuanya adalah sumber sekunder, tiada sumber asal. Ada juga cerita yang telah digarap. Saya sendiri pernah melihat bagaimana rakan-rakan saya mereka reka cerita tentang seorang rakan sebilik mereka yang hilang disorok bunian dan kemudiannya dipulangkan kembali. Kisah ini tersebar luas di dalam ITM ketika itu sehinggalah rakan mereka yang didakwa disorokkan bunian itu dikembalikan oleh ustaz (kononnya). Tembelang pecah apabila saya melihat sendiri rakan sebilik yang hilang ini pulang ke koleh sekitar selepas jam 12 tengah malam berjalan kaki membawa beg dan terpaksa bersoal jawab dengan pengawal keselamatan. Nak dijadikan cerita keesokannya rakan-rakan yang menghebahkan kisah bunian ini terjumpa saya dan menceritakan bagaimana rakan mereka dibawa pulang oleh ustaz sehingga ke depan bilik dan ustaz menasihatkan agar menjaga tertib ditakuti bunian akan bertindak ganas. Ketika itu dah ramai rakan di kolej yang mengetahui kisah rakan disorok bunian ini dipulangkan kembali hasil usaha Ustaz. Saya yang mula pelik bertanya pada rakan-rakan tadi, memberitahu yang saya nampak rakan mereka yang disorok bunian itu pulang dan bersoal jawab dengan pengawal (kerana tingkap bilik saya berhadapan dengan pintu masuk kolej). Apabila mendengar apa saya lihat malam tadi, rakan-rakan saya itu berpandangan sesama sendiri dan kemudian salah seorang dari mereka kemudian sambil tersengih sengih memberitahu sebenarnya semua kisah bunian adalah palsu, rakan yang didakwa disorok bunian itu sebenarnya pulang ke kampung kerana ada urusan kecemasan (saya dah lupa tengah urusannya), rakan-rakan pun mengambil kesempatan untuk mereka reka satu cerita bersifat HOAX, sempat mereka berbisik supaya saya merahsiakannya.

Bila saya sudah bergelar pengajar pula, ingatkan kisah-kisah misteri ini tidak akan menjadi habuan telinga, rupa-rupanya masih lagi saya diperdengarkan dan kali ini lengkap dengan nama orang yang mengalaminya dan tempat kejadiannya sekali. Saya tidak ambil peduli benda-benda ini sehinggalah saya sendiri mengalami beberapa kejadian pelik iaitu :-

1. Di Pejabat FPM lama di Tingkat 4, Menara (satu kejadian)
2. Di FPM Bangunan Akademik Tiga, main campus. (dua kejadian)

Namun, setelah mengalami kejadian pelik tersebut, saya masih tidak ambil peduli tentang benda-benda ini sehingga sekarang. Alhamdulillah di Puncak Perdana keadaan aman sekali walaupun saya selalu mendengar pelbagai kisah seperti pontianak di dalam tandas, namun saya tak pernah sekali pun terkena ketika di Puncak Perdana mungkin kerana saya pun tidak ambik peduli.

Akan saya ceritakan apa tiga kejadian di atas dalam next entry saya....

Bengkel Penyemakan Kertas Soalan 2010



Bengkel Penyemakan Kertas Soalan FPM telah berlangsung dari 3 Februari hingga 5 Februari 2010 di Intekma Resort. Tujuan bengkel ini diadakan ialah untuk melakukan proses vetting ke atas soalan peperiksaan peringkat Diploma dan Sarjana Muda. Vetting yang dimaksudkan termasuklah dari segi kualiti soalan, format soalan dan juga format kertas soalan.

Antara yang menyertai bengkel ini ialah :-
1. Dekan FPM, PM Dr Adnan
2. Timbalan Dekan Akademik FPM, Dr Zuraidah
3. Pengerusi TEC FPM, Puan Hamidah
4. Pengerusi Peperiksaan FPM, En.Nizam Yunus
5. Jawatankuasa Peperiksaan FPM, En.Kamarul Azwan dan Puan Rosnita Sharani
6. PM Dr Rusnah dan Dr Noorman selaku TEC program
7. Koordinator Diploma dari Kelantan, Kedah, Johor dan Sarawak.
8. Ketua-ketua Program Sarjana Muda
9. Pegawai Eksekutif Akademik, Puan Shariha.
10. Pembantu Tadbir, Kak Lin
11. Juruteknik En.Faizal dan En.Fahdly

Bengkel ini telah berjalan dengan jayanya. Tak lupa juga takziah kepada Dekan FPM, PM Dr Adnan dan Pengerusi TEC FPM Puan Hamidah kerana ayah mereka telah kembali ke rahmatulllah. Al Fatihah .

Kemalangan Di Pintu Masuk Stadium Shah Alam





Kemalangan berlaku pagi kira kira jam 0830, pada hari Ahad 31 Januari 2010. Saya lalu di tempat kejadian jam 0845, lokasi kejadian adalah di pintu masuk utama Stadium Shah Alam. Kemalangan melibatkan kereta Volvo dan Wira Aeroback. Ketika saya lalu bersama isteri dan anak, saya menyangkakan hanya kemalangan biasa melibatkan kereta yg mahu masuk ke dalam simpang bertembung dengan kereta di laluan utama, namun hati terkejut bila melihatkan sepasang kaki terjulur keluar dari tingkap tempat duduk hadapan dan seorang wanita tersepit di tempat duduk belakang. Berderau juga darah kerana simpati dan kasihan.

Kehadiran MQA

MQA akan datang untuk melakukan audit di Puncak Perdana bermula jam 2 petang esok (Rabu).

Jackson JS30


Dah berhabuk dan usang bawah katil. Karat. Dah 3 tahun tak guna. Sejak akhir akhir ni, terasa nak bergiat balik. Kena la betulkan. Kesian dia. Usia di tangan saya 6 tahun. Masa beli dulu sekali dengan amp marshall yg small size (untuk personal sahaja) dan Zoom 606 multi effect hampir RM 2300. Beli di Tarrega Klang. Baru baru ini terjumpa pula sifu lama saya, orang yang mula mula ajar saya teknik, scream, mute, kawal tone. Saya tanya dia boleh repair tak? dia kata okey. Dia pun sekarang ni dah main dengan Bloodshed part time, full time engineer. So, hopefully, hilang la semua gian. Dah lama tak layan XPDC, Bazooka Penaka, Hikayat Penuh Ranjau, Def Gab C Terbang, Isi dan Kulit Search.. Pawana...

2010 - Tembak Mati di Puncak Perdana

Satu kejadian tembak mati penjenayah berlaku awal pagi ini di hadapan UiTM Puncak Perdana. Menurut sumber, saya difahamkan dua orang penjenayah ditembak mati polis di atas bukit di hadapan UiTM Puncak Perdana. Tunggu sahaja laporan rasmi di media. Ketua Polis Selangor turut berada di tempat kejadian. Saya berada di lokasi di bawah bukit, ramai orang awam dan polis berpakaian preman turut berada di situ . Tak sempat nak ambil gambar.

Update dari Beria Harian Online.
SHAH ALAM: Polis menembak mati dua penjenayah dalam Ops Rantau di Puncak Perdana selepas bertembung dengan mereka, jam 3.30 pagi tadi.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar ketika dihubungi berkata, identiti penjenayah terbabit belum dikenal pasti tetapi mengesahkan kedua-dua mereka adalah warga Indonesia.

2010

Selamat datang 2010. Blog ni dah agak lama bersawang. Apa yang ada pada 2010? Setakat ni 2010 bermula dengan negatif. Cuaca sejuk melampau di beberapa negara termasuk UK hingga menyebabkan perlawanan EPL tertangguh. Isu gereja di Malaysia dibakar, walaupun keadaan di Malaysia tidak lah huru hara, namun perbuatan cubaan membakar beberapa gereja merupakan perbuatan yang tidak disokong oleh mana mana pihak termasuk lah agama Islam. Secara peribadi saya amat mengutuk perbuatan ini.

Insiden serangan ke atas bas yang membawa pasukan bolasepak Togo yang berada di Angola untuk kejohanan bolasepak negara Afrika amat mengejutkan. Ini lah padahnya membabitkan sukan dengan politik.

Setakat ini semua nya negatif. Masih menantikan kepositifan 2010.