Close Up Filter

Close up filter merupakan satu alat untuk kegunaan kamera DSLR mengambil gambar-gambar makro. Gambar makro pula ialah mengambil gambar dari jarak yang dekat. Contoh gambar makro adalah seperti di bawah .

Pada kebiasaannya, penggunaan lensa makro diperlukan untuk mengambil gambar makro bagaimanapun harga lensa makro ini agak mahal iaitu berharga lebih dari RM 1000/- . Penggunaan close up filter dianggap satu alternatif kerana satu close up filter hanya berharga sekitar rm 50/-. Close up filter ini mempunyai kekuatan magnifier +1, +2 dan ada yang sehingga +10 untuk satu filter. Saya menggunakan dua close up filter iaitu +1 dan +2 yang saya pasangkan serentak di hadapan lensa saya.

Namun setelah menggunakan close up filter, saya mendapati bahawa cahaya yang masuk ke dalam lensa tidak seperti menggunakan lensa makro. Kurangnya cahaya menyebabkan gambar akan menjadi kurang cantik. Saya terpaksa mencari ruang yang mempunya cukup cahaya. Saya juga menggunakan flash kamera saya namun ini ada risikonya terutama mengambil gambar serangga kerana serangga akan lari setelah terkena cahaya. Di bawah merupakan koleksi gambar - gambar makro menggunakan close up filter yang sempat saya rakam.

No comments: