Hujan


Sekarang musim hujan dan di FPM juga tidak terkecuali, ini adalah pemandangan dari dalam bas di kolej penginapan yang terletak di belakang FPM.

PD view in HDR mode

Agak lama saya tidak menggunakan software Photomatix untuk membuat gambar HDR. Kunjungan ke PD baru baru ini membuatkan saya membuka kembali software tersebut. Dengan menggunakan single RAW file yang kemudiannya saya convert kepada multiple JPEG exposure, saya kemudiannya memproses gambar gambar tersebut untuk menghasilkan HDR imej yang pada pandangan saya kurang memberangsangkan.

Cara Melajukan Capaian Internet Anda

Cara melajukan capaian internet anda..

Dibawah merupakan cadangan dari pen.pegawai teknologi maklumat FPM yang dihantar pada saya melalui e-mail

1. Defaultkan wallpaper anda,biarkan kosong.Bagi Windows 98/ME/2K/ ,default wallpaper ialah warna biru muda.Bagi Windows XP tidak dapat ditukar kerana wallpaper defaultnya ialah gambar Bliss.Jika gunakan wallpaper,terutaman ya yangberwarna- warni ia akan membuatkan PC anda lagging semasa melayari laman web.

2. Klik Start/Run dan taip msconfig.Klik pada bahagian Startup dan uncheck software yang anda fikir anda tidak mahu keluar pada masa anda start komputer anda.Semakin kurang yang keluar pada startup anda semakin lajulah proses permulaan komputer anda dan melajukan loading site didalam internet.

3. Kurangkan atau jangan run software yang terlalu berat seperti Microsoft Word semasa melayari internet, kalau anda ingin full acceleration semasa melayari internet jangan buka software yang lain seperti satu lagi window bagi internet explorer, ini akan melambatkan internet anda.

4. Clearkan segala benda yang terdapat didalam Recycle Bin anda sebelum menyambungkan connection anda ke internet. Tidak lupa juga History anda dan Records. Klik Start/Settings/ Taskbar and Start Menu/Advanced dan klik Clear.

5. Apabila anda connected daripada internet lebih daripada dua jam,restart computer anda dan reconnect kembali. Jika anda terus melayari internet connection anda ke server akan mula drop dan anda akan mula terasa data/connection anda mula menjadi perlahan.

6. Jika anda menggunakan dial up dan menggunakan modem internal/external jangan lupa untuk update driver anda setiap 2 bulan untuk memastikan segala information hardware anda diupdate kerana selalunya driver yang anda dapat daripada CD adalah tidak updated atau yang menggunakan versi lama, justeru itu anda haruslah mendapat update file yang updated daripada site manufacturer modem tersebut.

7. Pada pengguna Internet Explorer, klik ikon Internet Explorer di Desktop dan klik Properties,Klik di bahagian Advanced dan scroll down ke bahagian Multimedia, untick bahagian yang tertulis Play animations,Play sounds,Play videos,Show pictures,Smart image dithering. Selepas ini anda tidak perlulah terkejut apabila anda melayari apa-apa site jika mendapati site itu tidak memaparkan sebarang gambar/flash/ videos kerana yang ada hanyalah perkataan kerana anda telah set untuk tidak download sebarang gambar jadi ia akan melajukan internet anda semasa loading site.

8. Kemudian Klik Start/Settings/ Control Panel/Network ,di bahagian Configuration klik 2X di Dial-Up Adapter dan klik pula Advanced.Klik IP Packet Size dan dibahagian Value pilih Large dan dibahagian seterusnya Record a log file pilih No...Klik Ok dan Ok sekali lagi dan restart komputer anda..

9. Pastikan komputer anda sentiasa berada didalam keadaan yang baik setiap masa,connection akan drop jika komputer anda bermasalah seperti dijangkiti virus.

10. Jangan install game didalam PC anda walaupun mempunyai hard disk yang besar.Biarkan ruang yang lebih untuk swap file semasa anda surfing kerana file yang banyak didalam hard disk anda akan buat komputer lebih kerap hang/jam etc

Kemalangan Maut Di Lampu Isyarat Puncak Perdana


Satu kemalangan maut berlaku kira-kira jam 6.30 petang tadi berhampiran lampu isyarat Puncak Perdana. Saya diberitahu oleh beberapa orang di tempat kejadian bahawa mangsa merupakan seorang lelaki melayu dalam lingkungan lewat 40 atau awal 50-an menunggang motosikal Yamaha bernombor plet WKF atau WFK 1100. Mangsa dikatakan terlanggar sebuah lori yang dikatakan diletakkan di tepi jalan sejak pagi tadi.

Menurut saksi, sejurus selepas berlaku kemalangan, mangsa masih lagi mampu bercakap namun akibat kelewatan ambulans akhirnya mangsa meninggal dunia. Ketika saya lalu ditempat kejadian jam 7.30 saya dapat melihat mangsa sedang diberi rawatan kecemasan oleh petugas ambulans dan ketika itu lalu lintas sesak teruk dari arah Shah Alam. Ramai yang berhenti untuk melihat kejadian. Apabila saya kembali semula ke tempat kejadian jam 7.45 malam, saya melihat ambulans telah meninggalkan tempat kejadian dan kelihatan mayat mangsa telah ditutup dengan plastik hitam. Saya dapat melihat keluarga mangsa telah berada di lokasi dan suasana ketika itu amat sedih dan pilu. Saya difahamkan mangsa tinggal di Puncak Alam. Ketika saya meninggalkan lokasi jam 8.45 malam, mayat mangsa masih terbaring dibawah plastik hitam dan baru ada seorang anggota polis trafik bermotosikal tiba di tempat kejadian. (Dua Anggota Polis dari Unit Kereta Peronda dan seorang anggota polis dari Balai Polis berhampiran telah sedia ada di tempat kejadian sejak dari jam 6.45 petang lagi)

Photography update

Penggunaan speedlight untuk indoor shooting rupanya agak sukar kerana kadangkala speedlight saya seolah olah tak cukup power. Gambar di bawah takde kena mengena dengan speedilight.




Sekitar Program Taklimat Dekan Bersama Pelajar

Ini adalah event lama yang berlangsung pada awal tahun 2009.















Plagiarisma di Kalangan Ahli Akademik

Tuesday September 15, 2009
UPM lecturers hauled up over plagiarism
By KAREN CHAPMAN

PETALING JAYA: A stern warning will be given to two Universiti Putra Malaysia (UPM) lecturers for plagiarising materials from the Internet to produce a guide book.

UPM vice-chancellor Prof Datuk Dr Nik Mustapha R. Abdullah said this warning would also be included in their service records, which would affect their promotion.

“The management decided to take this action following advice from the legal department that the two be given very stern warnings,” he said when contacted.

Prof Dr Nik Mustapha said the university viewed the case seriously and did not condone it.

“No one will be suspended but they have to return any royalty received,” he said.

He said the guide books would be removed from the (university’s) shelves immediately.

He was commenting on a news report that two UPM lecturers had plagiarised materials to produce a guide book on writing effective resumes for management students.

Prof Dr Nik Mustapha said the legal department had made suggestions to the management on the disciplinary action to be taken after personally meeting the authors.

“The junior author, who recently completed her PhD, said that since the source was from the Internet, she thought the information was in the public domain and as such did not cite the article,” he said.

Prof Dr Nik Mustapha said the senior author admitted to the legal team that the manuscript looked all right to him, not realising that it was taken from another work.

“Since this is a guide book, we decided that the punishment was reasonable,” he said.

Prof Dr Nik Mustapha said that the two authors have apologised for their ignorance, adding that the plagiarism did not affect UPM undergraduates as the work was not a textbook.

Higher Education Minister Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin when contacted said the ministry viewed the matter seriously. “We will leave it to the university to conduct an investigation and take action,” he said.

source : The Star Online.

-----> plagiarism di kalangan ahli akademik juga berlaku sedangkan mereka ini cukup marah apabila pelajar melakukannya.

Arkib terima Anugerah Jikji Dunia


SEPANG 6 Sept. - Arkib Negara buat pertama kalinya diumumkan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) sebagai pemenang Anugerah Peringatan Jikji Dunia 2009.
Arkib Negara merupakan pemenang ketiga anugerah berprestij itu selepas Perpustakaan Kebangsaan Czech (2005) dan Arkib Audio- visual Austria (2007).
Kejayaan itu membolehkan Ketua Pengarah Arkib Negara, Datuk Sidek Jamil membawa pulang hadiah wang tunai ASD30,000 (RM105,000) pada satu majlis di bandar Cheongju, Korea Selatan.
Majlis penyampaian anugerah tersebut diadakan sempena sambutan hari Jikji yang diadakan pada 4 September setiap tahun.
Sidek ketika ditemui sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) hari ini berkata, pemilihan Arkib Negara sebagai pemenang berdasarkan sumbangannya dalam program pengembangan, pendidikan dan latihan pemuliharaan bahan khazanah warisan di Asia.
''Anugerah ini merupakan satu pengiktirafan kepada usaha Arkib Negara selama ini dalam memulihara rekod dan khazanah warisan dunia.
''Kita berbangga dengan kejayaan ini kerana Malaysia berjaya mengalahkan arkib- arkib di negara lain," katanya.
Anugerah Peringatan Jikji Dunia diadakan sebagai memperingati pendaftaran Jikji iaitu buku cetakan besi tertua di dunia yang dihasilkan pada tahun 1377 di Cheongju.
Anugerah itu diberikan setiap dua tahun sekali kepada individu atau organisasi yang memberi sumbangan penting kepada usaha pemuliharaan bahan khazanah warisan di peringkat kebangsaan, serantau atau dunia.

Utusan Online. 7 September 2009/17 Ramadhan 1430

Nescafe dan Maggi


Nescafe merupakan minuman kegemaran saya. Hampir setiap pagi saya akan meminum segelas Nescafe tarik, sebelum ini saya gemarkan teh o. Maggi pula merupakan makanan ruji saya sewaktu zaman belajar. Kini sesekali saya akan makan Maggi terutama bila terasa terlalu lapar di pejabat tetapi malas keluar untuk mencari makanan. (Saya mempunyai sedikit stok maggi di pejabat saya).

Apa yg menarik ialah kedua-dua Nescafe dan Maggi merupakan produk dari Nestle namun kebanyakan kita menggunakan nama Nescafe kepada sebarang jenis kopi susu dan juga menggunakan nama Maggi kepada sebarang mi segera yang terdapat di pasaran. Ini menunjukkan betapa hebatnya pengaruh jenama ini di dalam kehidupan kita. Keadaan ini dipanggil Generecized Trademark atau Brand Genericization.

Nestle merupakan syarikat makanan di Switzerland, lebih tepat lagi dari sebuah bandar bernama Vevey, yang terletak di tepi Tasik Geneva. Nestle diasaskan pada tahun 1866 oleh Henri Nestle dengan nama Farine Lactée Henri Nestlé Company. Nama Nestle sekarang terhasil apabila syarikat Farince Lactee Henri Nestle Company bergabung dengan syarikat Anglo-Swiss Milk Company pada tahun 1905.

Kopi segera Nescafe dipopularkan oleh tentera Amerika ketika Perang Dunia Kedua. Di Indonesia, Maggi dihasilkan oleh syarikan tempatan bernama Indofood, yang mendapat lesen dari Nestle.

Face Mask Percuma

Sebagai langkah berjaga jaga, FPM telah mengedarkan face mask percuma kepada semua kakitangannya. Para pelajar FPM pula boleh mendapatkan face mask percuma mereka dari bilik MPP.
Sempena bulan ramadhan ini saya ucapkan selamat berpuasa pada semua. Satu langkah yang strategik untuk mengadakan Bazaar ramadhan dihadapan pintu masuk FPM kerana tidak perlu keluar dari Puncak untuk mendapatkan juadah berbuka.

Debat FPM

Pertandingan Akhir Debat Piala Dekan FPM telah berlangsung di bilik seminar pada hari Jumaat 21 Ogos 2009 jam 3 petang. Pertandingan yang julung julung kalinya itu telah berlangsung selama seminggu dan disertai oleh hampir 60 pelajar dari semua program di FPM.

Pertandingan akhir telah menemukan dua kumpulan dari IS220 dan tajuk yang didebatkan pada petang itu ialah 'Pengurusan Maklumat Teras Kejayaan Negara'. Juri pada petang itu ialah En.Azman Mat Isa (Timb Dekan) dan Pn.Aliza (KP IS222).

H1N1 lagi..

Hasil perbualan dengan warga fakulti termasuk pelajar, saya mendapati bahawa kebimbangan terhadap penularan wabak h1n1 semakin meningkat. Berikutan kebimbangan ini saya menerima pelbagai cerita yang disampaikan oleh beberapa orang pelajar, antaranya ialah kemungkinan UiTM Kelantan dan UiTM Segamat akan ditutup sekali lagi. Secara jujurnya saya langsung tidak mendapat sebarang berita tentang penutupan yang bakal berlaku.

Ketika tempat saya diawalkan cutinya, saya , menerima khabar bahawa kira kira 30 pelajar menghidap simptom seperti H1N1 dan 6 dikatakan positif. Disini saya ingin tegaskan bahawa ianya hanya khabar angin kerana saya berada di hadapan Timb Dekan Pelajar sewaktu beliau menelefon Pusat Kesihatan dan doktor di sana mengesahkan tiada kes positif berlaku di sini.


Walaupun kebimbangan semakin meningkat namun kesedaran seperti memakai 'face mask' masih kurang. Saya rasa bilangan warga Puncak yg memakai 'face mask' kurang dari 1 peratus.


Di saat saya menulis ini beberapa orang rakan sekerja telah diserang demam selsema. Ada di antara mereka yang baru pulih dari demam selsema. Saya risau kerana kami semua menggunakan 'centralized aircond', memudahkan untuk berjangkit.


Saya ada mendengar teori mengatakan bahawa virus h1n1 ini merupakan virus ciptaan dari negara kapitalis (virus makmal) di mana ia dihasilkan untuk meningkatkan penjualan ubat dan vaksin. Tiada bukti kukuh bagi dakwaan tersebut, mungkin pencipta teori dan mereka yang mempercayainya merupakan penggemar filem hollywood. Ada juga yang mengatakan bahawa ini adalah bala dari Allah terhadap manusia kerana banyak melakukan kemungkaran dan kenyataan ini memang saya sokong sepenuhnya. Berkenaan dengan teori virus makmal, saya merupakan salah seorang yang percaya akan kebenarannya, bukan bermaksud bahawa saya obses filem hollywood. Perlu diperingatkan bahawa asas sesuatu filem hollywood juga adalah dari kejadian sebenar, cuma untuk maksud hiburan ia akan di'grand'kan.

Cuti Pertengahan Semester Di Awalkan


Saya baru menerima pekeliling rasmi Bilangan 13/2009 bahawa cuti pertengahan semester UiTM akan dipercepatkan bermula 27 Julai hingga 2 Ogos untuk menangani penularan wabak Influenza A H1N1. Memang terdapat beberapa kes pelajar-pelajar yang menunjukkan simptom H1N1 di tempat saya namun tidak dapat dipastikan samada mereka ini positif H1N1 kerana pada ketika ini juga terdapat viral fever yang menyerang ramai orang. Hanya kampus UiTM Melaka sahaja yang tidak ditutup minggu hadapan kerana dikira telah mengambil cuti pertengahan semester semasa penutupan kampus selama seminggu baru baru ini.

Cuti pertengahan semester pada sesi ini pada perancangan asal ialah pada minggu hari raya puasa bagaimanapun dengan langkah mempercepatkan cuti semester, ada kemungkinan seluruh warga UiTM akan bercuti hari raya selama dua hari sahaja.

Laman Web Baru FPM

Laman web baru FPM telah mula beroperasi dan boleh diakses di URL http://fim.uitm.edu.my .

Pertukaran Tempat Kursus dan Atlas Ti

Dan seperti yang diduga akhirnya tempat kursus penulisan peperiksaan akhir telah bertukar dan kali ini nampaknya seperti muktamad kerana surat telah dikeluarkan secara rasmi. Saya dan rakan rakan sekerja termasuk dari cawangan akan berkursus minggu depan di Intekma Resort iaitu pada hari Khamis dan Jumaat. Isnin dan Selasa depan pula saya akan berkursus di Puncak Perdana, kursus keselamatan sistem komputer.

Hari ni dan esok, saya berada dalam kursus Atlas Ti yang dikendalikan oleh PM Dr Sohaimi dan En.Ahmad Zam. Antara peserta kursus ialah

1. En.Azmi
2. En. ASO Pengantin Baru
3. En Kamarul Azwan
4. En Wan Malek
5. En. Nazri 221
6. En.Rahman Ahmad
7. En.Husain 223
8. En.Irwan
9. En.Alwi
10. Pn Lisa 221
11.Pn Hasnah 221
12. En.Zul 221
13. Farah 221 (pensyarah baru)
14. En.Nazir (datang kejap je)
15. En.Azman Mat Isa (pun kejap je)

Atlas Ti ini merupakan satu software analysis untuk qualitative research. Sesuai untuk PhD.

Kursus di UiTM Lendu

Minggu depan, mulai hari Selasa hingga Khamis, kebanyakan pensyarah FPM akan berkursus di UiTM Kampus Puncak Alam (bukan Puncak Perdana). Bagi kebanyakan pensyarah, ini merupakan peluang pertama untuk merasai suasana UiTM Puncak Alam.

Pada 29 Jun, saya dan beberapa orang rakan pula akan berkursus di Kuala Lumpur selama 3 hari. Kursus tersebut merupakan kursus hands on mengenai KOHA iaitu satu open source system untuk bidang maklumat. http://koha.org/

---- Perubahan tarikh dan tempat merupakan perkara biasa di sini jadi kami perlu sentiasa bersedia. Tarikh telah ditukar pada 30 Jun hingga 2 Julai dan tempat kursus pula adalah di UiTM Lendu.

Selamat Pengantin Baru Mr ASO






Lokasi : Felda Raja Alias 4, Bandar Sri Jempol, Negri Sembilan
Tarikh : 6 Jun 2009

Saya dan En.Azmi IS220 dan beberapa orang rakan bertolak dari Shah Alam jam 9.30 pagi dan sampai di rumah pengantin jam 1.30 pm. En.ASO kita waktu tu telah selesai upacara nikah dan bersedia untuk berarak ke rumah pengantin perempuan. Tahniah En.ASO, lepas ni dapat ASO Junior. Lupa pulak, nama pengantin perempuan ialah Siti Sabariah, rasanya ada antara pengunjung blog ni yg kenal pengantin perempuan.

Pelajar Saman UiTM

Dipetik dari thestar.com.my hari ini.

Sexually-assaulted student sues UiTM for negligence.

SHAH ALAM: A university student who was sexually assaulted at her hostel six months ago is suing Universiti Teknologi Mara (UiTM) for negligence.

The 21-year-old woman, a second-year Hotel and Tourism Management student, filed the suit at the Shah Alam Sessions Court here on Tuesday.

In the suit, she said the university had failed to prevent unauthorised parties from intruding into the hostel.

She claimed that the incident was due to the defendant’s negligence for failing to take necessary measures for the safety and security of the students.

She also said she was not only hurt physically but also emotionally, and has been suffering from acute stress reaction and post-trauma stress disorder. Her studies have been badly affected and she is currently on leave and undergoing psychiatric treatment.

In the statement of claim, she is seeking aggravated, exemplary, general and special damages.

Her counsel Mohamed Hanipa Maidin said the incident took place on Nov 28 last year at about 5am, when the student was bathing in the common bathroom on the second level of the hostel.

He said a naked man knocked on the door and forced his way into the bathroom.

The victim screamed but nobody came to her aid because the other students were asleep and there were no security guards around, he told reporters at a press conference held by Shah Alam Member of Parliament Khalid Abdul Samad here Wednesday.

The intruder forced her down and inserted a finger into her private parts before she finally managed to make her escape, he said.

The victim did not appear during the press conference.

Mohamed Hanipa said he would serve the suit to UiTM after receiving the sealed documents from the court, adding that he expected to get this within a month.

Khalid said the victim’s mother approached him on Dec 26 last to ask his help. He said they wrote a letter to UiTM on Jan 28 on behalf of the girl to get an explanation, but did not receive any reply.

“Filing the suit was the family’s last option after waiting for an answer for so many months,” he said, adding that police had yet to arrest anyone over the incident.

When contacted, UiTM vice-chancellor Datuk Seri Prof Dr Ibrahim Abu Shah said the matter was being handled by the university’s student affairs department.


--- saya tidak mendengar sebarang kes cabul di kolej sebelum ini. Terkejut kerana melihat berita ini telah terpampang di akhbar. Tidak dapat dipastikan kejadian berlaku di kolej mana.. namun pihak keselamatan perlu bertindak untuk menjaga keselamatan pelajar terutama siswi siswi.

Kelahiran Anak Sulung Saya

Salam semua, saya menghantar isteri ke hospital (lebih kurang jam 11.45 malam 9 mei 2009). Sepanjang perjalanan kami ke hospital, ditemukan dengan dua insiden, pertamanya ialah insiden hampir berlakunya pelanggaran dua buah kereta di lampu isyarat menyebabkan isteri menjerit terkejut, dan keduanya insiden sekumpulan pemuda India membelasah seorang lelaki di hadapan sekolah. Isteri skrg dimasukkan ke dalam hospital namun mempunyai masalah untuk melahirkan anak walaupun air ketubannya dah pecah.

11 Mei 2009, jam 10.23 pagi, saya kini berada di rumah untuk mencuci uri setelah mengambilnya jam 9 pagi tadi di hospital tadi. Semalam merupakan hari yang amat mencabar bagi saya. Setelah menghantar isteri saya pada jam 11.45 malam 9 mei 2009, saya menunggu hingga jam 1.30 pagi sebelum isteri saya keluar menemui saya. Rupa-rupanya memang sahih lah air ketubannya pecah sedikit. Dia akan ditahan terus di dewan bersalin. Sempat kami berbual bersama-sama seolah esok kami tak akan berjumpa lagi.

Jam 2 saya menghantarnya ke pintu masuk dewan bersalin dan kemudian terus balik ke rumah kerana nurse di situ mengatakan bahawa esok baru isteri saya akan bersalin. Jam 3 pagi baru saya tidur. Saya terjaga jam 6.30 pagi dan terlihat 2 SMS . Rupanya isteri saya telah sakit ingin bersalin kira kira jam 3.20 pagi 10 Mei 2009. Dan sakit itu berterusan. Bermula jam 6.30 pagi, saya tidak boleh tidur hinggalah saya ke hospital jam 12 tengahari. Jam 8 pagi, SMS diterima isteri bahawa dia akan di induce. Di hospital ini, suami tidak dibenarkan melihat isteri di dewan bersalin. Jam 1.30 tengahari saya bertanya pada nurse di kaunter keadaan isteri saya. Jawapan yang diterima ialah diinduce pada jam 8 pagi dan sekarang bukaan 5 cm. Saya ke surau bersembahyang Zohor, dan membaca Yassin 3 kali kerana menurut nurse kemungkinan isteri akan bersalin jam 2.45 petang.

Jam 2.30 saya ke dewan bersalin dan menunggu namun nama saya masih belum dipanggil. Jam 4.30 ptg, saya bertanya nurse di kaunter, dan nurse memberitahu saya bukaan masih 5 cm. Mak dan ayah mertua saya sampai dari Perak.

Jam 6.00 petang, ayah dan mak saya dari Johor pula sampai. Sebelum saya ke surau untuk solat Asar, saya bertanya lagi pada nurse keadaan isteri saya, ketika itu jam 6.30 petang, bukaan baru 6 cm.

Lebih kurang jam 7.15 ptg, saya mengajak keluarga dan keluarga mentua pulang dahulu ke rumah kerana menurut nurse mungkin ada 4 jam lagi sebelum bersalin, bagaimanapun ketika kami sampai ke kereta kami, handphone saya berdering, panggilan dari hospital menyuruh saya segera ke Dewan Bersalin. Saya diberitahu bahawa kemungkinan doktor akan melakukan pembedahan dan mereka membawa saya masuk ke dalam bilik bersalin untuk berjumpa isteri. Ketika inilah saya sayu melihat isteri menahan sakit yang amat sangat. Pelbagai ayat Quran dibaca oleh saya dan dihembus ke isteri saya. Isteri saya sendiri tidak henti henti menyebut nama Allah dan juga Doa Nabi Yunus. Hampir sejam saya bersamanya dan saya turut menemui doktor. Doktor mengatakan bahawa beliau masih memikirkan samada mahu melakukan pembedahan atau tidak kerana bukaan sudah 6 cm. Doktor menerangkan implikasi pembedahan kepada saya, namun saya memintanya mempercepatkan pembedahan kerana isteri hampir kehilangan tenaga setelah hampir sehari suntuk menggunakan tenaga. Doktor memberitahu bahawa beliau akan memberi isteri saya masa 2 jam lagi. Jika tiada perkembangan, maka pembedahan akan dilakukan. Saya diminta terus menunggu di dewan bersalin, badan dan mental dah teramat letih. Hampir sejam saya bersama isteri saya di bilik bersalin, terdengar pelbagai jenis raungan dan jeritan dari wanita - wanita lain yg juga sedang menahan sakit di bilik bersalin yang lain.

Jam 9 mlm, saya dipanggil lagi masuk ke bilik bersalin. Mertua dan ibubapa saya setia menemani saya walaupun mereka juga letih. Memang tepat telahan saya, akhirnya Doktor bersetuju untuk melakukan pembedahan dan saya diminta berjumpa untuk kali terakhir sebelum masuk dibedah. Isteri tersenyum melihat saya dan saya juga tersenyum. Saya membisikkan kepadanya 'Insya allah semua akan selamat, dengan izin Allah, let modern medical science do it's job'.

Jam 10 mlm, saya dipanggil nurse ke kaunter. Saya diminta ke NICU (ICU untuk baby) segera kerana baby saya berada di situ. Langkah mula longlai, dalam hati saya, tak habis habis saya diuji Allah, selepas melihat kesengsaraan isteri, selepas melihat isteri akan dibedah, kini baby pula dimasukkan ICU, Hati saya pelik kerana selama ini jantung baby amat sihat.

Sampai di NICU, saya diberitahu rupa-rupanya selepas dibawa keluar dari perut isteri, terdapat sekali najis, bermakna baby telah pun berak dalam perut. Ditakuti baby saya termakan najis sendiri. Di dalam NIC, saya melihat baby saya buat kali pertama, memang terkedu saya, very normal baby dengan berat 3.12 kg, saya qamat dan azan di telinganya, dan dia membuka matanya melihat ke arah saya seolah tersenyum, dan sesekali terdengar suaranya, tak habis habis dia menghisap ibu jari kanannya. Saya terpegun, betapa besarnya kuasa Allah.

Saya diberitahu oleh doktor bahawa tujuan utama baby saya ditahan di NICU ialah kerana mereka ingin membuat monitoring kerana ditakuti baby tertelan najis dalam kuantiti yang banyak. Saya melihat disekeliling NICU dan mendapati hanya baby saya sahaja yang kelihatan normal. Baby baby lain semua ada yang terlalu kecil, ada juga yang dilengkapi pelbagai jenis wayar di badan.

Saya kembali semula ke Dewan Bersalin kerana isteri saya masih belum keluar dari bilik bedah (OT). Kedua parents saya dan in law saya pulang ke rumah saya sementara saya terus menunggu di Dewan Bersalin. Jam 11 saya dipanggil ke kaunter dan diberitahu untuk terus ke wad kerana isteri saya telah pun keluar dari OT. Apabila sampai di wad, isteri saya tersenyum lebar, itulah senyumannya yang paling lebar pernah saya lihat tahun ini, yg pertama dulu masa saya pasang aircond dalam bilik kami.

Kami berbual panjang sambil ketawa seolah-olah kami dah setahun tak jumpa. Bila saya kata bahawa baby di NICU, katanya dia tau dan dia dah pegang pun baby tu. Jam 12.30 pagi 11 Mei 2009 saya pulang ke rumah. Sampai sahaja di depan pintu rumah, panggilan telefon diterima dari pihak NICU memberitahu bahawa baby akan diberi pada ibu pada esok pagi, setelah proses monitoring selesai.

Pagi tadi jam 9, 11 Mei, saya ke hospital kembali untuk mengambil uri di tepi katil isteri, baby masih belum ada disebelahnya. Harapan saya pada waktu melawat tengahari ini, baby kami telah ditempatkan disebelah ibunya.

Untuk isteri saya... Selamat Hari Ibu

10 Mei 2009

Isteri saya telah dimasukkan ke hospital bagaimanapun terdapat beberapa masalah yang dihadapi olehnya untuk melahirkan anak sulong kami. Sama sama lah kita mendoakan agar segalanya dipermudahkan dan selamat. Amin.

Aktiviti

Beberapa aktiviti telah dijalankan di fakulti antaranya ialah :-

1. Ceramah oleh Dr Vinod Chahra, CEO VTLS (Library system) di bilik seminar
2. Ceramah oleh Prof Edi Rasmussen dari Canada (Pemeriksa luar fakulti) di Hotel UiTM
3. Sesi pengenalan ESQ Ajaran 165 di bilik seminar.
4. Ceramah berkenaan Kekejaman Israel di bilik seminar.

Mulai minggu hadapan saya akan sibuk mengendalikan peperiksaan akhir. Kepada para pelajar saya ucapkan good luck menghadapi peperiksaan.

Malam Pra Graduan 2009

Malam Pra Graduan (MPG) 2009 akan diadakan di Hotel Grand Bluewave, Shah Alam pada malam Sabtu ini. Selain dari para pelajar dan kakitangan FPM, turut serta dalam senarai tetamu ialah beberapa orang VIP dari bidang pengurusan maklumat dan yang berkaitan dengannya.

Selamat Pengantin Baru

Saya menghadiri majlis perkahwinan dua orang bekas pelajar saya iaitu Fazril dan Fazlin di Dewan Bankuet MBSA, Shah Alam pada Ahad, 8 Mac 2009. Fazril dan Fazlin merupakan pelajar saya ketika mereka mengambil Diploma di Fakulti. Kedua-duanya kemudian menyambung pengajian mereka di peringkat Sarjana Muda di mana Fazril mengambil jurusan IS222 sementara Fazlin pula IS223. Fazril kini bekerja di Air Asia sementara Fazlin di UPM.



Ketika di majlis perkahwinan Fazril dan Fazlin, saya terserempak dengan beberapa bekas pelajar saya antaranya :-
1. Tasha , graduan Diploma di Fakulti dan sekarang bekerja sebagai pramugari MAS.
2. Azmin dan isterinya Zila, kedua-duanya graduan 222 dan bekerja di MMU Melaka.
3. Hakimi, graduan 222 bekerja di Petronas.
4. Najib, graduan 222 kini berkhidmat sebagai Penolong Pendaftar di UPENA, UiTM.
5. Dila, graduan 222 bertugas sebagai Pegawai Tadbir di Kementerian Perumahan.
6. Shahriman, graduan 222, kini di Taylor's College.
7. Rom, graduan 222, bekerja di Am Bank, di bahagian Collection.
8. Hazman, graduan 222, sibuk mengambil gambar menggunakan Sony Alphanya.
9. Ap Azli, graduan 222, kini bekerja di Fakulti.



Ap Azli dan temannya.



Azmin dan anaknya



Dila, Najib dan Shahriman





Ada kugiran di majlis perkahwinan mereka. Di atas adalah gambar Ahmad Jais sedang menghiburkan para tetamu

Tahniah kepada Fazril dan Fazlin, selamat menempuh alam baru dan terima kasih kerana
menjemput saya.


Selesai makan dan berborak dengan bekas pelajar, saya pun pulang. Sempat saya 'snap' gambar lorong yang dilalui.











Pensyarah PhD Tak Siap ?

Berikut di ambil dari The Star Online bertarikh 1 Mac 2009 (Ahad)

PETALING JAYA: About 50 show-cause letters have been sent to Universiti Malaya (UM) lecturers who have not been able to complete their PhDs within the stipulated time in their contract while 15 letters of demand were sent to those who could not explain when they would complete theirs.

UM vice-chancellor Prof Datuk Dr Ghauth Jasmon said the university could not accept excuses from staff who did not perform.

Lecturers have a contract with the university that they would complete their PhDs within a stipulated time frame, usually three-and-a-half to four years. “We expect people to perform according to what they have promised in the contract because if they don’t, then they are wasting the scholarships and taxpayers’ money,” he told Sunday Star.

The lecturers who had received the letters were in various faculties and made up about two to three per cent of the 2,000 lecturers at the university.

On the penalty, he said: “The contracts are not the same but generally it stipulates a sum of money to be paid back if a lecturer does not finish his degree within the time frame.”

Prof Ghauth said some had agreed to pay while the rest had informed the university of their new plans to complete their PhDs.

Among the reasons given for not completing their degrees were changes in supervisors, lack of facilities and support.


---- Pensyarah Universiti Malaya yang tak complete PhD kena bayar balik biasiswa, adakah UiTM akan menurut jejak langkah UM? Boleh berpeluh dibuatnya.


ASTRO Rock Prima

ASTRO Rock Prima merupakan satu rancangan di saluran 105 Prima dimana ianya menampilkan kumpulan rock kapak yang dihimpunkan kembali untuk beraksi secara 'live' on stage. Saya amat meminati rancangan ini kerana ianya menampilkan kumpulan rock yang popular ketika zaman saya masih bersekolah. Selain dari household name seperti Wings, May, Search, BPR dan XPDC, banyak lagi kumpulan yang beraksi di ASTRO Rock Prima ini seperti Meditasi, Putra, U Topia. Saya masih ingat lagi kumpulan - kumpulan yang popular pada zaman itu iaitu :

Crossfire - Realiti dan Fantasi
Desire - kumpulan dari Kelantan, masih saya ingat album berjudul sumpitan senja
S.O.S - pecahan kumpulan Desire bersama vokalis Eury Khan, lagu popular Ke Pangkal Impian
CRK - Cita dan Air Mata
Teras - Secebis Kenangan
Putra - popular dengan lagu Nazira
U Topia - Mithali Cintaku
FTG - Behind The Wall
Sofea - Bunga Padang Pasir
XPDC - Apa lagi nak dikata

dan banyak lagi yang saya ingat-ingat lupa. Zaman rock ini lah yang menyebabkan saya berminat bermain gitar dan jamming dengan kawan-kawan. Sekarang ni dah pencen, gitar Jackson yang saya beli dengan harga hampir rm 2000 pun dah berkarat. Sering juga terdetik untuk 'menghidupkan' kembali gitar ini dengan menghantarnya ke kedai gitar untuk diservis tapi asyik tak sempat sahaja. Gadget yang saya beli iaitu Zoom 505 pun saya tak pasti samada masih menyimpan memori bunyi bunyi yang saya preset kan seperti metal distortion, chorus dan delay serta auto wah . Di saat menulis entry ini saya terpandang kotak Marshall Amp saya yang sudah hampir dua tahun tidak dikeluarkan isinya.

Masih teringat lagu-lagu kegemaran yang wajib dibawa ketika jamming dulu iaitu :
1. Terbang - Def Gab C (lagu intro)
2. When I Come Around - Greenday (juga lagu pemanas badan)
3. Hikayat Penuh Ranjau - Wings (ramai suka kami main lagu ni sebab tak banyak group yang suka jamming lagu ni)
4. Senapang Patah - XPDC (lagu penghujung, bila nak headbanging)
5. Enter Sandman - Metallica (jarang main)
6. Bazooka Penaka - Wings
7. Isi atau kulit - Search
8. Kejora - Search (takde double lead, selalunya single lead)
9. Biarkan Berlalu - Wings (lagu slow favourite)
10. Sweet Child O'Mine - GnR (lagu ni kalau nak impress orang baru, saya akan goreng intro dia)



Lebih kurang macam ni la bentuk gitar Jackson saya, dengan neck terbalik. Saya juga pernah buat show dengan students saya ketika annual dinner mereka tak salah saya tahun 2004 di Kelab Selangor, Shah Alam, main lagu Terbang dari kumpulan Gigi. Disitulah juga show saya yang pertama pada tahun 1995, iaitu show akustik dengan kawan-kawan, masa tu main lagu When Love and Hate Collide (Def Leppard)

Kemalangan Di Lampu Isyarat Puncak Perdana



Baru sebentar tadi berlaku kemalangan di lampu isyarat berhadapan UiTM Puncak Perdana. Kebetulan saya dan En.Nazri IS221 baru pulang dari urusan di TTDI Jaya Shah Alam. Ketika kami sampai ke kawasan kejadian, kami melihat beberapa kenderaan remuk dan seorang wanita sedang terbaring di tepi sebuah kereta Kancil bewarna biru. Menurut saksi, kejadian berlaku kira-kira jam 3.30 petang apabila sebuah lori Gardenia merempuh deretan kenderaan yang sedang menunggu lampu isyarat dari arah Puncak Alam menuju Shah Alam. Lori Gardenia terbabit dikatakan mengalami kerosakan brek dan selepas merempuh deretan kenderaan terus terjunam ke dalam parit kira-kira 50 meter selepas lampu isyarat.

Selain dari lori Gardenia, tiga kenderaan yang dirempuh ialah sebuah kereta kancil, sebuah Mitsubishi Triton dan sebuah Perodua Kembara. Penumpang di dalam kereta Kancil yang juga merupakan saudara kepada pengawal keselamatan UiTM Puncak Perdana dikejarkan ke hospital Klang dengan ambulans. Turut berada di dalam kereta Kancil tersebut ialah anak pengawal keselamatan UiTM Puncak Perdana.

Diharapkan agar semua berhati-hati kerana telah banyak berlaku kemalangan di kawasan ini terutamanya sebelum lampu isyarat dibina.

Kemalangan Maut Di Puncak Perdana

SHAH ALAM: Menyayat hati apabila dua beranak yang rentung akibat kemalangan tragis ditemui dalam keadaan berpelukan di Jalan Puncak Alam berhampiran Puncak Perdana di sini, malam tadi.

Dalam kejadian jam 10.30 malam itu, kereta yang dipandu wanita berusia 30-an terbabit dikatakan dalam perjalanan pulang dari melawat anaknya yang menerima rawatan di Pusat Rawatan Subang (SMC) sebelum gagal mengawal kenderaannya ketika menuruni bukit.

Jurucakap polis berkata, mangsa yang setakat ini tidak diketahui identiti memandu kereta Kancil ketika kejadian bersama dua lagi anaknya yang berusia sembilan dan empat tahun.

“Sebaik tiba di lokasi kejadian, mangsa gagal mengawal kenderaannya sebelum bertembung dengan sebuah Kelisa yang dinaiki sepasang kekasih.

“Akibat perlanggaran itu, kereta mangsa berpusing beberapa kali sebelum meletup lalu terbakar, namun seorang daripada anak mangsa berusia sembilan tahun tercampak keluar dan terselamat,” katanya.
Bagaimanapun, mangsa yang menetap di Taman Samudera Permai 200 meter dari lokasi kejadian maut bersama seorang lagi anaknya.
Sebuah jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Jelutong dengan kekuatan tujuh anggota termasuk pegawai dikejarkan ke tempat kejadian dan memadamkan kebakaran dalam masa kurang tiga minit.

“Mayat mangsa yang rentung selamat dikeluarkan anggota penyelamat kira-kira 30 minit kemudian sebelum dihantar ke Hospital Tuanku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang bagi bedah siasat dan pasangan kekasih terbabit turut mengalami kecederaan,” katanya.
Sumber : Harian Metro Online

---- Kejadian berlaku malam semalam. Seorang jiran saya kebetulan berada di tempat kejadian memberitahu bahawa ia berlaku di simpang Cahaya SPK, kira-kira 50 meter dari lampu isyarat Puncak Perdana. Mangsa kemalangan yang maut ialah wanita berbangsa Melayu yang dikenali sebagai Siti serta anaknya sementara pemandu Kelisa itu pula berbangsa India. Arwah merupakan jiran kepada salah seorang pensyarah di Fakulti kita dan tinggal di perumahan dua tingkat bersebelahan kampus Puncak Perdana.

Gempar Kepala Khinzir Di Universiti Malaya

PETALING JAYA: Pelajar Universiti Malaya (UM) pagi ini gempar dengan penemuan kepala seekor khinzir terbelah dua di hadapan pintu dalam surau Akademi Pengajian Islam universiti tersebut.

Kepala khinzir berkenaan dijumpai diletakkan di atas bendera PAS yang ditulis 'PMI, PRO M, PAS'.

Perbuatan tidak bertanggungjawab itu dipercayai berlaku kira-kira pukul 4 hingga 5 pagi setelah disedari oleh penyokong kumpulan pro-Mahasiswa yang bertugas dalam kempen pilihan raya kampus Um yang akan diadakan 19 Januari depan.

Presiden pro-Mahasiswa UM, Norazali Zainuddin berkata kejadian itu merupakan provokasi terbaru pihak-pihak tertentu terutamanya sewaktu musim kehangatan pilihan raya kampus.

"Ini adalah satu lagi provokasi melampau oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Tapi kali mereka lebih agresif kerana 'bermain' dengan sentimen agama dan perkauman," katanya kepada mStar Online.

Suaru Akademi Pengajian Bahasa menjadi sasaran pihak tidak bertanggungjawab dipercayai kerana akademi tersebut merupakan kubu kuat bagi kumpulan pro-Mahasiswa.

Malah calon kumpulan berkenaan bagi kerusi akademi tersebut juga telah diisytiharkan menang tanpa bertanding pada hari penamaan calon yang diadakan Rabu lalu.

Menurut Norazali lagi, satu laporan polis telah dibuat di balai polis Brickfield awal pagi tadi berhubung perkara itu.

Ditanya sama ada beliau mengesyaki mana-mana pihak berhubung perkara berkenaan, beliau enggan membuat sebarang spekulasi namun percaya ia adalah perbuatan pihak yang 'tidak senang' dengan kumpulan pro-Mahasiswa terutamanya dengan pembongkaran isu rasuah yang didakwa melibatkan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni universiti itu, Prof. Madya Datuk Dr. Azarae Idris.

"Saya tak mahu tuduh siapa-siapa, namun kita berharap pihak polis menyiasat perkara ini.

"Sepanjang saya terlibat dengan pilihan raya kampus, ini adalah kejadian terburuk yang pernah saya alami," katanya.

Sumber : Mstar Online

--- tiada komen daripada saya, biar lah pihak yang ditugaskan menyiasat kes ini disiasat, namun penggunaan kepala babi yang diletakkan di dalam surau amat menyakitkan hati. Terdapat cubaan untuk melaga-lagakan sesama kita dengan tujuan untuk melemahkan lagi orang kita yang semakin lemah. Fikirlah dengan waras.

Program Pemantapan Siswa

Program pemantapan siswa untuk pelajar baru fakulti telah selesai dijalankan dari hari Rabu 7 Januari 2009 sehingga petang Jumaat 9 Januari 2009. Program berkenaan terbahagi kepada dua sesi iaitu pada hari Rabu untuk pelajar lepasan diploma fakulti dan hari Khamis serta Jumaat untuk pelajar lepasan STPM. Program ini dirasmikan oleh Tuan Dekan Prof.Madya Dr Adnan Jamaludin dan beliau juga memberikan taklimat selama satu jam kepada semua pelajar yang menyertai program tersebut.

Program ini secara keseluruhannya telah memberi manfaat kepada pelajar lepasan diploma fakulti agar dapat berinteraksi dengan lebih berkesan sesama mereka. Ia juga berjaya menghapuskan jurang yang mungkin wujud kerana mereka ini datang daripada kampus cawangan yang berbeza. Sementara untuk pelajar lepasan STPM, program ini memberikan pendedahan tentang teknik pembelajaran di universiti. Selain itu, pelajar lepasan STPM juga diberi latihan untuk menyesuaikan diri dengan fakulti dan juga kampus Puncak Perdana.

Tahniah kepada Timbalan Dekan Sumber dan Pelajar, En.Azman Mat Isa kerana melaksanakan program ini. Juga tahniah diberikan kepada pensyarah kanan IS220, En.Azmi Ab Rahman kerana menjadi orang kuat untuk program ini. Pensyarah-pensyarah fasilitator yang terlibat dalam menjayakan program ini ialah En.Ahmad Soufiean, En.Ahmad Nazri, Puan Lisa, Puan Hasnah Hashim dan Puan Norhayati Husin dari IS221, En. Kamarul Azwan dan En.Nizam dari IS222, En.Mustafa Darimi (IS223) dan En.Muhammad Adnan (Kaunselor). Dr Noorman Masrek (IS221) dan En.Abd Rahman Ahmad (IS222) pula bertindak sebagai penceramah pada hari Jumaat. Tidak lupa juga kepada para pelajar yang membantu terdiri dari pihak IMSA (Information Management Student Association) dan juga PERFACT yang bertindak sebagai fasilitator pelajar.